IMA OPERATIVCE I AGENTE NA OBE STRANE: Ova arapska država ima ključan uticaj na obe strane u izraelsko-palestinkom sukobu

Novosti online

18. 05. 2021. u 19:37

NAKON eksplozije sukoba u Gazi, Egipat je nastojao da obnovi svoju regionalnu ulogu posrednika između Izraela i pokreta Hamas kako bi zaustavio krvavi i razorni sukob, ali njegove poruke nisu našle potreban odjek.

ИМА ОПЕРАТИВЦЕ И АГЕНТЕ НА ОБЕ СТРАНЕ: Ова арапска држава има кључан утицај на обе стране у израелско-палестинком сукобу

Foto: EPA

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je na vanrednom ministarskom sastanku Lige arapskih država da se Egipat intenzivno kretao, prenoseći poruke Izraelu i aktivnim i zabrinutim zemljama da ih podstaknu da preduzmu sve moguće napore da spreče pogoršanje situacije u Jerusalimu, ali nije našao potreban odjek.

Prema izveštajima, delegacija egipatskih obaveštajnih službi posetila je Izrael i palestinske teritorije tokom proteklih nekoliko dana u okviru egipatskog posredovanja radi postizanja primirja, ali delegacija nije postigla nikakav napredak, što je mnoge navelo da ovo protumače kao aroganciju nad Kairom, što Egipćani vide kao težinu regiona.

Foto: Pixabay

Kairo

Trenutni sukob, koji je u ponedeljak ušao u drugu nedelju, rezultirao je smrću više od 200 Palestinaca, dok je deset ljudi ubijeno u Izraelu, pored stotina ranjenih, kao i uništavanje zgrada i infrastrukture u Gazi.

Ova situacija vratila je Egipat u prvi plan regionalne političke scene

Tarik Bakuni, analitičar Međunarodne krizne grupe, je rekao da "u regionu u kome zemlje jačaju svoje odnose sa Izraelom, u interesu je Egipta da iskoristi svoju geografsku blizinu Gazi da bi ojačao svoju diplomatsku moć", navodi AFP .

Kaled Okaša, član Vrhovnog saveta za borbu protiv terorizma u Egiptu, rekao je za AFP da "egipatska delegacija koja je posetila Izrael uključuje obaveštajne zvaničnike i da je tamo već nekoliko dana da pregovara o prekidu vatre".

Okaša, direktor Egipatskog centra za strateške studije blizak egipatskim vlastima, rekao je da je optimista u pogledu uspeha egipatskog posredovanja.

Foto: Tanjug/AP Photo

"PREKID VATRE ŠIROM KAIRA"

Mišel Hana, analitičar Centra fondacije Century u NJujorku, rekao je da "Egipat mora imati učešće u procesu i da ne postoji način da se preskoči" navodi "Frans Pres".

Izrael je pooštrio kopnenu i morsku blokadu pojasa Gaze, gusto naseljenog pojasa u kome gotovo polovina stanovnika živi ispod granice siromaštva, nakon što ga je Hamas preuzeo 2007. godine.

Prelaz Rafa između Egipta i Gaze jedina je tačka kontakta Pojasa Gaze sa spoljnim svetom koji ne kontroliše Izrael. Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi naložio je prošle nedelje vlastima da otvore granice kako bi povređenom narodu Gaze omogućili prelazak i lečenje u egipatskim bolnicama.

Hana smatra da trenutni sukob "nameće Egiptu da kaže, ne samo Sjedinjenim Državama, već i ostalim regionalnim stranama, da je i dalje važan i da je glavni diplomatski igrač i da će prekid vatre proći kroz Kairo".

Dodao je da je podrška naroda Palestincima u Egiptu gurnula njegovo rukovodstvo da usvoji "oštriji" ton prema Izraelu, uprkos mirovnom sporazumu između dve zemlje od 1979. godine. Egipatski mediji prethodno su pojas Gaze opisali kao "terorističku jazbinu".

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti