KOPNENI NAPAD KOJI SE NIJE DOGODIO: Šta se krije iza sofisticirane “ofanzive” na Gazu

Novosti online

15. 05. 2021. u 23:06

IZRAELSKA vojska namerno je na svom Tviter nalogu objavila da je počela kopnenu intervenciju u Pojasu Gaze kako bi je preneli svetski mediji, a pripadnici Hamasa otišli tačno tamo gde izraelskoj vojsci odgovara i kako bi otkrili svoje položaje, sugerišu mediji u Izraelu.

КОПНЕНИ НАПАД КОЈИ СЕ НИЈЕ ДОГОДИО: Шта се крије иза софистициране “офанзиве” на Газу

Foto: Tviter

Izraelska vojska objavila je na svom zvaničnom Tviter nalogu u petak nešto posle ponoći da je počela kopnena intervencija i da „vazduhoplovstvo i kopnene trupe trenutno napadaju u Pojasu Gaze“.

​To je dovelo do toga da veliki broj svetskih medija, među kojima su i oni najuticajniji, objave kako su izraelske trupe ušle u Pojas Gaze iz kog se ispaljuju rakete na Izrael, piše u autorskom tekstu za RT Nebojša Malić, srpsko-američki novinar i stručnjak za međunarodne odnose.

​Dva sata kasnije, Izraelske odbrambene snage objavile su „pojašnjenje“ u kom stoji da kopnene trupe nisu ušle u Gazu.

Prema zvaničnom objašnjenju, konfuzija je nastala zbog „unutrašnje loše komunikacije“, rekao je portparol izraelske vojske za engleski jezik, pukovnik Džonatan Konrikus.

-Takve stvari ponekad se dešavaju usred kompleksne operacije, u kojoj učestvuju mnoge strane i sa nejasnom slikom šta se događa. Čim sam shvatio da sam imao pogrešnu informaciju, pojasnio sam je relevantnim ljudima, rekao je Konrikus.

Međutim, Or Heler, vojni novinar i analitičar izraelskog Kanala 13, kaže drugačije.

-To je bila manipulacija. Pametna i uspešna. Videli smo veoma sofisticiranu operaciju koja je imala svoj medijski aspekt, rekao je on AP-u.

Prema njegovim navodima, vest o kopnenom napadu dovela je do toga da se borci Hamasa sklone u kompleks podzemnih tunela, koje Izraelci zovu „metro“, iz kojih su planirali da iznenade neprijatelja i prave mu zasede.

Usledio je žestok napad izraelske vojske, u kom je tokom 40 minuta bombardovanja tunela 160 aviona bacilo čak 80 tona bombi.

Pukovnik Konrikus rekao je da nije bilo pokušaja „da bilo ko bude prevaren i da se objavi bilo šta što nije tačno“, dodajući da može da razume „da je izgledalo drugačije“.

​On je priznao da je izraelska vojska pokušala da zavara Hamas nagomilavanjem trupa na granici sa Pojasom Gaze.

Foto: Tanjug/AP Photo/Yonatan Sindel

-Cilj toga nisu bili mediji, već mrtvi teroristi koji sada leže u tunelima. Izraelske odbrambene snage htele su da naprave situaciju da oni odu u tunele, kako bismo mogli da ih napadnemo, rekao je pukovnik Konrikus, ali samo u neformalnom razgovoru, koji je objavio „Njujork tajms“, navodeći da se radi o snimku drugog medija.

Zanimljivo je da neki mediji nisu požurili da objave kako su izraelske snage ušle u Pojas Gaze, držeći se onoga što je bilo napisano u tvitu izraelske vojske, već su naveli da izraelski tenkovi i artiljerija bombarduju Gazu, uz dronove i avione koji su to i ranije radili.

​Tako je, na primer, novinarka RT Pola Slajer izvestila da artiljerijske jedinice Golanske brigade „pucaju po Gazi sa granice, koju nisu prešle“.

Međutim, novinari koji su pozvali Konrikusa kako bi proverili navode iz tvita, dobili su drugačiju informaciju.

Foto: Depositphotos

Tako je novinarka „Vol strit džurnala“ Felicija Švarc napisala na Tviteru da joj je pukovnik direktno rekao kako su „kopnene trupe u Gazi“, pre nego što je povukao tu izjavu dva sata kasnije.

​Juda Ari Gros iz medija „Tajms of Izrael“ navodi da im je „nedvosmisleno rečeno da su izraelske trupe ušle u Gazu i da su u Pojasu, iako to zapravo nije bio slučaj“.

-Da. Kao što je napisano u saopštenju, kopnene trupe napadaju u Gazi i nalaze se u Pojasu, rekao je pukovnik Konrikus, tvrdi izraelski novinar.

Sličan tekst objavio je i „Džeruzalem post“, koji takođe sugeriše da je izraelska vojska nameravala da navede borce Hamasa da posle objave o početku kopnene invazije uđu u podzemni sistem tunela.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!