DEČANI SU DUHOVNA RIZNICA SRPSKOG NARODA NA KIM: Petar Petković - Zahvaljujući ovom manastiru znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo

D.Z.

25. 04. 2021. u 15:39

VEOMA je važno da čuvamo naše Visoke Dečane i posećujemo ih, jer to predstavlja i odnos prema našoj istoriji i našem identitetu. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ali i identiteta i porekla srpskog naroda i naše kulture. Na kraju krajeva Visoki Dečani su i čuvar naše državnosti.”

ДЕЧАНИ СУ ДУХОВНА РИЗНИЦА СРПСКОГ НАРОДА НА КИМ: Петар Петковић - Захваљујући овом манастиру знамо као народ ко смо и куда треба да идемо

Foto: Kancelarija za KiM

Ovo je između ostalog rekao u nedelju direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković koji je na veliki verski praznik Cveti prisustvovao liturgiji u manastiru Visoki Dečani. Posle liturgije i obilaska manastirskog poseda sa igumanom Savom Janjićem, Petković je izrazio zadovoljstvo prisustvom u ovom velikom pravoslavnom svetilištu. Petković je posebno istakao činjenicu da upravo zahvaljujući i Visokim Dečanima “znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo”.

- Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju, posebno zato što se ona nalazi na listi ugrožene svetske kulturne baštine, a od ove godine i na listi “Evropa Nostra”, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u Evropi - napomenuo je direktor Kancelarije za KiM koji se zahvalio vladiki raško - prizrenskom Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani na gostoprimstvu na veliki hrišćanski praznik. I iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić čestitao je svim pravoslavnim vernicima praznik Cveti, koji simbolizuje ulazak Hrista u Jerusalim i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost direktoru Kancelarije što su ovaj praznik proslavili zajedno sa sveštenstvom i monaštvom Visokih Dečana i što je imao priliku da se upozna sa životom u manastiru i sa svim onim sa čim se svakodnevno suočavaju.

Foto: Kancelarija za KiM

- Kao što je nedavno objavljeno u saopštenju našeg Episkopa, manastir Visoki Dečani živi u vrlo specifičnim okolnostima. Veoma je važno i očekujemo da se, od strane lokalnih institucija, što pre izvrši odluka Ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje, a isto tako da se poštuje i dogovor koji je napravljen preko Komisije za implementaciju zaštićenih zona, odnosno oko izgradnje zaobilaznog puta oko zaštićene zone, koji vodi prema Crnoj Gori koji je planiran tim dogovorom-istakao je iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

ZAHVALNOST

Naglasivši važnost da ovaj manastir, koji je veoma važan za naš narod i našu crkvu, ali isto tako i za sve građane na ovom prostoru, bez obzira na nacionalnost i relgiju i koji je i svetski kulturnio spomenik, bude  adekvatno zaštićen, iguman Sava Janjić se zahvalio međunarodnim snagama Kfora, koje već dvadeset i drugu godinu obezbeđuju ovaj manastir, na velikom trudu i pomoći koju pružaju i izrazio nadu da će doći bolja vremena i da će se zajedno, u duhu dijaloga, međusobnog uvažavanja, poštovanja identiteta i tradicija, graditi bolja budućnost za sve građane na ovom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!