ČETIRI PUTA SU POKUŠALI DA GA SPALE: Albanci traže skidanje manastira sa liste najugroženijih u Evropi

Novosti online

18. 05. 2021. u 17:13

KOSOVSKA ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju „Evropa nostra“ da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

ЧЕТИРИ ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА ГА СПАЛЕ: Албанци траже скидање манастира са листе најугроженијих у Европи

Foto D. Zečević

Oni su u pismu izvršnom predsedniku „Evropa nostra“ Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona „nepravedna i doneta pod političkim uticajem“, preneo je Tanjug.

-Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’, navodi se u pismu.

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i „izbliza vidi“ u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Novosti

Oni tvrde da je „Evropa nostra“, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, „zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama“.

-Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima, poručuje se u pismu, , a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

NAJNAPADANIJI MANASTIR U EVROPI

Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski, na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja