BERLIN POJAČAO KURS NA OBUZDAVANJE MOSKVE: Lavrov upozorava na "opasno razaranje odnosa"

Novosti onlajn

18. 05. 2021. u 12:11

BERLIN je pojačao kurs „sistematskog obuzdavanja“ Moskve, ali je Rusija otvorena za dijalog sa Nemačkom u svetlu nedostatka poverenja i činjenice da rusko-nemački odnosi prolaze kroz težak period, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u video-obraćanju organizatorima i učesnicima foruma „Potsdamski susreti“.

БЕРЛИН ПОЈАЧАО КУРС НА ОБУЗДАВАЊЕ МОСКВЕ: Лавров упозорава на опасно разарање односа

Foto AP

- Odnosi Rusije i Nemačke prolaze kroz težak period. Moram da konstatujem da u Berlinu samo pojačavaju liniju sistematskog obuzdavanja Rusije. Visoki zvaničnici našu zemlju redovno predstavljaju gotovo kao pretnju evropskoj bezbednosti“, rekao je Lavrov tokom obraćanja.

Prema njegovim rečima, „na račun Moskve se iznose neutemeljene, a sve češće i apsurdne optužbe“.

- Antiruska raspoloženja pojedinih nemačkih medija uzimaju maha. Kao rezultat svega toga pojačava se deficit poverenja i nastavlja se opasno razaranje samog temelja naših veza“, objasnio je ruski ministar inostranih poslova.  

U isto vreme, Lavrov je naglasio da Moskva nije zainteresovana za konfrontaciju sa Berlinom.

- Čineći sve što je potrebno za zaštitu nacionalnih interesa, u odnosima sa Nemačkom se zalažemo za formiranje pozitivne agende o najširem spektru tema - dodao je ministar.

Prema rečima Lavrova, jedan od najstabilnijih i najpragmatičnijih pravaca saradnje dveju zemalja je trgovinsko-investiciona saradnja. Oblasti poput energetike, predaje tehnologija i digitalizacija, kao i lokalizacija nemačke proizvodnje u Rusiji imaju dobre izglede, dodao je.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili