DESANT MIGRANATA NA ITALIJU: Više od 50.000 ljudi čeka da zaplovi iz Libije, a EU se "pravi mrtva"

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

11. 05. 2021. u 16:36

OD Tripolija do granice se Tunisom spremno je da krene na put preko mora ka italijanskim obalama između 50 i 70 hiljada migranata.

ДЕСАНТ МИГРАНАТА НА ИТАЛИЈУ: Више од 50.000 људи чека да заплови из Либије, а ЕУ се прави мртва

Foto: EPA

Italiju očekuje vanredno sanitarno stanje jer se ne zna kakve bolesti nose pridošli ali je sigurno da niko nije vakcinisan.

U dva dana bilo je čak 20 iskrcavanja i 2.500 migranata stiglo je na Lampeduzu. Ostrvo je u potpunom kolapsu, a na otvorenom moru od pre dva dana čeka njih 800. Pristižu jer lepo vreme ide u prilog ilegalnim prevoznicima i iskrcavanjima. Prijemni centar na ostrvu trenutno ima 2.100 migranata, a kapacitet je 250. U pomoć stižu dva broda za karantin, ali njihov kapacitet nije ni izbliza dovoljan da značajno smanji prenatrpanost, a u međuvremenu stiže više migranata nego što mogu da ih prime centri za karantin.

Lideri partija Desnog centra, Mateo Salvini (Liga) i Đorđe Meloni (Italijanska braća) traže zaustavljanje brodova jer će nekontrolisano iskrcavanje narednih sedmica doneti vanredno stanje Italiji. Lampeduza koja ima manje od 6.000 stanovnika pod invazijom je i preti da eksplodira.

Uprkos raznim susretima zvaničnika, dogovora sa Libijom, italijanskih investicija u toj zemlji za nadgledanje polazaka ilegalnih migranata apsolutno se ništa nije promenilo, naprotiv polasci sa njenih obala masovniji su nego ikada.

Foto: EPA

Konačno je reagovalo Ministarstvo Unutrašnjih poslova koje traži rešenje za smeštaj na brodovima ili trajektima za izolovanje protiv Kovida, ali od jula ti trajekti treba da služe za prevoz turista. Premijer Mario Dragi planira da uvede jedno telo koje će biti zaduženo za iznalaženje rešenja i u kome će biti angažovani ministri za Odbranu, Spoljne poslove i Infarstrukture. Smatra se da treba napraviti Kovid-centre u kasarnama koje nisu u funkciji, u strukturama Civilne zaštite i Crvenog krsta za karantin na raznim područjima Apeninskog poluostrva.

S obzirom da nije bilo glasa od EU koja, čini se okreće leđa naspram italijanske tragedije po pitanju raspodele migranata ministar Unutrašnjih poslova Lućana Lamorđeze pozvala je evropskog komesara za Unutrašnje poslove Jivu Johanson da „aktivira odmah, pre leta, automatski mehanizam za solidarnost u raspodeli osoba koje su pokupljene na moru“. Ministarka je sa svoje strane pozvala grupu za koordinaciju u operacijama spašavanja na moru da intervenišu „u znak solidarnosti sa Italijom“ i zemlje članice da podrže raspodelu migranata.

Lampeduza se našla već po ko zna koji put u sopstvenom zatvoru, dok ekonomija Sicilije tone jer se čitavo ostrvo (jedan od tri regiona) i dalje nalazi u tzv.narandžastoj zoni, sa raznim ograničenjima i zatvorenim aktivnostima, samo je more otvoreno za migrante.

Koliko je alarmantna situacija govore podaci da je samo u prvoj sedmici ovog maja utrostučen broj iskrcavanja u odnosu na isti period prošle godine, kada bi se ovakav trend bez najavljenih uvećavanja nastavio broj izbeglica bi porastao u 2021 za 100 posto, samo od početka godine do juče iskrcalo se gotovo 13.000 migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri