RIBARI IZVELI MORNARICU: Napetost između Francuske i Velike Britanije u Lamanšu

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

07. 05. 2021. u 05:00

RASTE napetost između Velike Britanije i Francuske oko ostrva Džerzi u Lamanšu.

РИБАРИ ИЗВЕЛИ МОРНАРИЦУ: Напетост између Француске и Велике Британије у Ламаншу

Foto AP

Britanci su uputili dva broda Kraljevske vojne mornarice, a Francuzi dva žandarmerijska plovila. Sve je počelo oko problema s ribarenjem posle "bregzita".

Francuske vlasti su u utorak zapretile da će preduzeti recipročne mere protiv engleskih interesa, posle najnovijih uslova za ulov ribe. Naime, otkako je Velika Britanija izašla iz EU, francuskim ribarima se nameće obaveza vađenja posebne licence, koju je teško i komplikovano dobiti. Neki od njih se žale da pod ovim uslovima mogu da love ribu svega desetak dana godišnje. Mnogima od toga zavisi ekonomsko preživljavanje.

Foto V. N.

Zvanični Pariz smatra da su mere nametnute francuskim ribarima protivne odredbama komercijalnog ugovora sklopljenog između EU i Velike Britanije, prilikom izlaska ove zemlje iz EU.

I dok je Boris Džonson, usred izbora, dao punu i nedvosmislenu podršku ostrvu u ovoj situaciji, francuske vlasti su najavile da će, kao kontrameru, iseći struju kojom se napaja Džerzi!

Ostrvo bez poreza za strane firme

DžERZI, kao najveće ostrvo iz ostrvlja Gernzi, ima površinu od 118 kvadratnih kilometara i 106.500 stanovnika, a glavni grad je Sent Helije. Ima sporazum o solbodnom protoku robe sa EU. Ujedno je i "fiskalni raj", s mnogobrojnim bankama i investicionim fondovima čija aktiva iznosi oko 400 milijardi evra. Prihodi stranih fimi se ne oporezuju.

U sredu uveče, Britanci su poslali dva vojna broda "da nadgledaju situaciju", a Francuzi uzvratili da nisu impresionirani, pa su juče iz Šarbura takođe uputili svoja dva broda. U međuvremenu, pedesetak francuskih ribarskih brodića blokiralo je pristup Džerziju.

Tokom dana, nije radio ni feribot. Istovremeno, poslali su delegaciju na pregovore sa predstavnicima ostrva.

Džerzi se nalazi na svega 22 kilometra od francuske obale, a 160 od britanske. Nije deo ni Ujedinjenog kraljevstva, ni EU. Ipak, njegovi stanovici su građani Velike Britanije. Njime upravlja posebni guverner. Ali, vladar je "vojvoda od Normandije", što je titula koju nosi engleska kraljica. Ima autonomnu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, dok je London nadležan za spoljne poslove i odbranu.

Ovo anglo-normandijsko autonomno ostrvo pod administracijom Londona ima većinski britansku kulturu, koristi funtu kao sredstvo plaćanja, na njemu se govori engleski jezik, ali i lokalna varijanta normandijskog dijalekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi