"VATROMET" ZA NARKOMANE: U francuskoj prestonici građani uzeli pravdu u svoje ruke

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

04. 05. 2021. u 22:09

VEĆ nekoliko noći zaredom, pariski narkomani u kvartu Staljingrad meta su ozbiljnih napada.

ВАТРОМЕТ ЗА НАРКОМАНЕ: У француској престоници грађани узели правду у своје руке

Foto EPA

Neko na njih ispaljuje vatrometna punjenja. Ova pirotehnika i te kako može da bude opasna kad se usmeri direktno u čoveka. To su na svojoj koži u mnogobrojnim navratima do sada osetili policajci i vatrogasci koji intervenišu u zapuštenim predgrađima.

Ovoga puta, na meti su zavisnici od droge i to u centru grada. Sve je počelo u petak. Prvo su na drogirane letele "vodene bombe", zatim flaše, a na kraju i vatromet. Viđane su prave ratne scene, tri noći zaredom, s desetinama ispaljenih projektila, čije su detonacije odjekivale u gluvim noćima policijskog časa.

Stanovnici pariskog Staljingrada prve noći ispaljenog vatrometa bili su iznenađeni.

Nekima se od siline detonacija učinilo da se dogodio bombaški atentat. A onda su izvadili telefone i počeli da snimaju. Stanari su sa okolnih terasa snimali ove neobične scene i delili ih preko društvenih mreža.

Narodu je dozlogrdilo, pa je uzeo pravdu u sopstvene ruke ruke. Pomislilo se da je to samo još jedna u nizu napetosti, u obračunu grupe dilera. Zasad, međutim, sve ukazuje da nije tako. I sami zavisnici ističu da ih gađaju stanovnici kvarta. Policija i sud se, zasad, ne izjašnjavaju.

ZONA BEZAKONjA

KVART Staljingrad i njegova centralna avenija Flandr u 19. pariskom arondismanu jedno su od najvećih stecišta korisnika droge, ne samo u Francuskoj, nego i u Evropi. Desetine zavisnika okupljaju se tu svaku noć. I to godinama. Svi znaju za ovu zonu bezakonja i niko ništa ne preduzima.

Građani su očajni. Osećaju se napuštenim. Kroz prozore njihovih stanova redovno s ulice dopiru krici usled tuča na trotoarima koje opsedaju narkomani. Bilo je ovde dosta nasilja, napada, prošnje, pa i otimanja.

Stanovnici su tražili pomoć grada, opštine, države. I - ništa. Svi peru ruke. Opština računa na državu, ona na lokalnu vlast, policajci na sud, a svi na socijalne službe. I, tako ukrug. Policijski kamioneti su često parkirani na svega nekoliko koraka od toksikomana, ali ne intervenišu.

Pariz je uložio devet miliona evra u trogodišnji plan (2019-2021) pokušaja rešavanja problema, kroz dalje otvaranje "sala za drogiranje", pojačane patrole i bolji rad sudova, ali se narkomani lako reorganizuju. Ako ih i rasteraju, brzo se vrate, ili pronađu drugo mesto. Ali, Staljingrad ne zaobilaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)