NAJVIŠE MILIJARDERA JE STUDIRALO NA OVIM UNIVERZITETIMA: Samo jedan nije iz SAD i državni je

Novosti online

02. 05. 2021. u 10:05

MOTIVACIONE priče milijardera o svom prvom zarađenom dolaru koji ga je, uz urođeni njuh za biznis i, naravno, sreću odvela u klub svetskih bogataša, izgleda da baš više "ne piju vodu". Nova lista američkog magazina Forbs, čini se, ruši taj kliše. NJihova nova kompilacija podataka o bogatim – "10 univerziteta koji su stvorili najviše bogataša" pokazuje da, uz sreću, njuh za biznis, treba steći i mnogo znanja i to u najboljim visokim školama na svetu, kao kartu za ulazak u grupu najbogatijih.

НАЈВИШЕ МИЛИЈАРДЕРА ЈЕ СТУДИРАЛО НА ОВИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА: Само један није из САД и државни је

Foto: Depositphotos

Kao što se i moglo očekivati, država sa najviše univerziteta koji „proizvode“ milijardere su Sjedinjene Američke Države. Devet, od ukupno deset rangiranih univerziteta, je iz Amerike. Državljanstvo nekadašnjih studenata elitnih fakulteta koji su kasnije dobili epitet "milijarderi" je raznoliko. Tu nisu zastupljeni samo državljani SAD, ima ih i iz Brazila, poput Žorhe Paolo Lemana, Kolumbije , Bugarske…

Jedini Univerzitet koji je u grupi onih čije diplome nose najbogatiji ljudi na svetu je državni univerzitet Mumbaj u Indiji. Među svojim bivšim studentima ima čak 20 milijardera sa Forbs liste, uključujući i Mukeša Ambanija (Mukesh Ambani), vlasnika konglomerata Reliance Industries i najbogatijeg čoveka u Aziji.

Najviše milijardera među bivšim studentima imaju:

UNIVERZITET HARVARD (Kembridž, Masačusets)

Čak 29 sa Forbsove liste su alumni Harvarda. Od ovih 29 milijardera, njih 17 je pohađalo specijalizacije za sektor finansija i investicija.

Najistaknutija imena su Kameron i Tiler Vinklvos blizanci – bitcoin, Lojd Blankfajn, bivši izvršni direktor Goldman Sachs, Stiv Balmer, vlasnik Los Angeles Clippers i bivši direktor Microsoft, već pomenuti Brazilac Leman, investicioni bankar.

UNIVERZITET U PENSILVANIJI (Filadelfija)

Među bivšim studentima ima 28 milijardera. Tu su dva Fores "veterana" – Donald Tramp, doskorašnji predsednik SAD i Ilon Mask, druga najbogatija osoba na svetu.

Studenti ovog Univerziteta su i dvoje "novih" Forbs milijardera koji su na listi najbogatijih ove godine debitovali – Lens Gokongvaj, izvršni direktor konglomerata JG Summit, i Geri Lauder, ulagač u rizične investicije.

UNIVERZITET STANFORD (Kalifornija)

I ovaj Univerzitet ima 28 milijardera. Izdvaja se kao Univerzitet u prvih 10 sa najviše novih milijardera na Forbs listi među svojim bivšim studentima.

Tu su studirali David Vélez (osnivač Nubank, koji se smatra najvrednijom digitalnom bankom na svetu, Baidžu Bat i Vlad Tenev (suosnivači Robinhood ), DŽeri Jang, osnivač kompanije Yahoo…

UNIVERZITET JEJL (NJu Hejven, Konektikat)

Na Forbs listi je 21 milijarder bivši student Jejla. Među njima ima i dosta onih koji su bogatstvo nasledili. Na primer, ovde je studirao veliki broj članova porodice Mars, vlasnika poznate istoimene marke hrane i proizvoda za kućne ljubimce, ali i deca investitora i naftnog magnata Lija Maršala Basa.

Diplomu sa Jejla ima i vlasnik NBA ligaša Brooklyn Nets, DŽo Sai, izvršni direktor investicione kompanije Blackstone Stiven Švarcman, suosnivač Pinteresta Pol Skjara.

UNIVERZITET U MUMBAJU

Među najbogatijima koji su završili neki od fakulteta na ovom Univerzitetu ima dosta naslednika. To je slučaj i Mukeša Ambanija, direktora kompanije Reliance Industries, konglomerata koji se bavi naftom, gasom, petrohemijom i telekomunikacijama. Mukeš je nasledio imovinu svog oca, zajedno sa bratom Anilom. Razlika između njih je ta što je Mukeš uspeo da proširi svoje bogatstvo, što ga je i dovelo do desetog mesta Forbs liste za 2021. godinu.

UNIVERZITET KORNEL (Itaka, NJujork)

Analitičari magazina Forbs su izračunali da su 18 milijardera na njihovoj prestižnoj listi alumni Univerziteta Kornel.

Tu je bivši šef Citygroup – Sendi Vejl, Robert Smit, jedna od najvećih figura u privatnom finansiranju, Dejvid Dafild, softveraš, suosnivač PeopleSoft.

UNIVERZITET JUŽNE KALIFORNIJE

Ovaj Univerzitet ima, među svojim bivšim studentima 15 predstavnika na Forbs listi milijardera za ovu godinu. Tu su i dva poznata imena filmske industrije – DŽordž Lukas (George Lucas), kreator Ratova zvezda i osnivač Lucasfilm, LucasArt i Industrial Light & Magic i Valter Sales, brazilski filmski režiser čiji je film Centralna stanica nominovan za Oskara za najbolji strani film u 1998. godini.

MIT – MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (Masačusets)

Analitičari magazina Forbs pronašli su da je 14 milijardera koji su alumni ovog Univerziteta. Trojica su ove godine "debitovala" – DŽon Ojler, izvršni direktor kompanije BeiGene, Sem Benkman-Frid, osnivač kompanija za kriptovalute Alameda Research i FTKS, i Majkl Sejlor. Tu su i DŽim Simons, matematičar, osnivač Renaissance Tehnologies Corporation, Dru Hjuston, izvršni direktor Dropbox i drugi.

UNIVERZITET PRINSTON (NJu DŽersi)

Ima među studentima 11 milijardera. Iako je na dnu vrha, ovaj Univerzitet ima najveću neto vrednost (288,4 milijarde dolara), ako se sabere vrednost bogatstva njegovih studenata – milijardera.

Među njegovim bivšim studentima je DŽef Bezos, trenutno najbogatija osoba na svetu prema listi Forbs i njegova bivša supruga Makenzi Skot. Bogatstvo Bezos-Skot zajedno predstavlja 80 odsto ukupnog bogatstva milijardera sa Univerziteta Prinston.

Na ovom Univerzitetu studenti su bili i Bil Gejts i Mark Zakerberg, ali su kasnije odustali.

UNIVERZITET U KALIFORNIJI – BERKLI

Ovaj Univerzitet ima 11 milijardera među nekadašnjim studentima. Među njima su i dva nova milijardera sa Forbs liste 2021, a čije bogatstvo se vezuje za borbu protiv korone. Naime, i Timoti Springeri Robert Langer svoje bogatstvo stekli su zahvaljući učešću u proizvodnji vakcine Moderna.

Tu je i Toni Sju, izvršni direktor DoorDash, firme za dostavu hrane.

(Biznis.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)