UKRAJINSKI TENKOVI STIGLI U DONBAS: Narodna milicija Luganska izdala upozorenje - "Izbrojali smo ih više od 40!"

Novosti onlajn

25. 04. 2021. u 11:25

NARODNA milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike zabeležila je dolazak više od 40 tenkova Oružanih snaga Ukrajine u naselje Podlesno koje je pod kontrolom Kijeva.

УКРАЈИНСКИ ТЕНКОВИ СТИГЛИ У ДОНБАС: Народна милиција Луганска издала упозорење - Избројали смо их више од 40!

Foto: Printscreen

- U zoni odgovornosti 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine naša izvidnica zabeležila je dolazak 43 tenka i tri oklopna borbena vozila u naselje Podlesno, kao i tri oklopna borbena vozila i dva oklopna transportera u naselje Loskutovka (pod kontrolom Kijeva) - saopštio je predstavnik pres službe milicije LNR.

On je dodao da je u blizini stambene zgrade u Rejgorodoku, koji kontroliše Kijev, primećeno razmeštanje protivvazdušnog raketnog sistema 9K33 „Osa“.

- Jedinice Narodne milicije neprestano prate neprijatelja, strogo se pridržavajući uslova trenutnog prekida vatre, i u pripravnosti su da, po naređenju komande, odmah reaguju na promene u situaciji - precizirao je portparol.

Narodna milicija ranije je optužila ukrajinske snage za razmeštanje protivvazdušnih raketnih sistema „Osa“ u stambenim delovima niza naselja pod kontrolom Kijeva u Donbasu.

Situacija na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema veliku ofanzivu. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)