TURSKA ODMAH REAGOVALA: Čavušoglu odgovorio na Bajdenovo priznanje genocida nad Jermenima

Novosti online

24. 04. 2021. u 18:46

- TURSKA u potpunosti odbacuje izjavu američkog predsednika DŽoa Bajdena - rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nekoliko minuta nakon Bajdenove izjave da je nad Jermenima u Otomanskom carstvu 1915. godine izvršen genocid.

ТУРСКА ОДМАХ РЕАГОВАЛА: Чавушоглу одговорио на Бајденово признање геноцида над Јерменима

Foto: Tanjug AP

- Reči ne mogu promeniti ili prepisati istoriju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu - napisao je Čavušoglu na Tviteru.

​Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i oterano u smrt u kampanji istrebljenja“.

(Sputnjik)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

PRVI PUT U ZIVOTU DA I ON NESTO PAMETNO URADI

24.04.2021. 19:28

SAMO JOS DA PRIZNA I GENOCID U VIJETNAMU, pa onda redoma: Latinska Amerika, Avganistan, Irak, Srbija, Sirija, Libija, to su samo neke od mnogobrojnih drzava gde su napravljeni monstruozni zlocini, od najgoreg svetskog zla u drugoj polovici 20. veka i pocetkom 21.