POROTA ODLUČILA: Bivši policajac Derek Šovin kriv za ubistvo Flojda!

Novosti onlajn

20. 04. 2021. u 23:17

BIVŠI policajac Derek Šovin oduđen je za ubistvo DŽordža Flojda, prenose agencije.

ПОРОТА ОДЛУЧИЛА: Бивши полицајац Дерек Шовин крив за убиство Флојда!

Foto: Printscreen

Nakon više od 10 sati većanja, porota je donela presudu na suđenju Dereku Šovinu, proglašavajući bivšeg policajca iz Mineapolisa krivim za ubistvo drugog i trećeg stepena

Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, a presudu je dočekao mirno, bez većih emocija.

Nakon čitanja presude Šovin je u lisicama izveden iz sudnice.

Preusudu je donedla porota sastavljena od 12 članova posle više od 10 sati većanja tokom dva dana. Ona je zaključena u utorak popodne oko 14 časova po lokalnom vremenu. Dvanaest porotnika razmatralo je iskaze 45 svedoka, uključujući prolaznike, policajce i eksperte, uz višesatne video dokaze. 

Inače, kako javljaju američki mediji sudnica je okružena barikadama, a oko nje su raspoređeni i pripadnici Nacionalne garde.

Potsetimo, četrdesetšestogodišnji DŽordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče, a prodavac je posumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete. Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor, borba se završila tako što je Flojd oboren na ulicu. Tužioci tvrde da je policijac Šovin stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta. Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu, dok je više od 20 puta Flojd rekao da ne može da diše.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namere, maksimalna kazna je 40 godina, nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena za koju stručnjaci kažu da je lakše dokazati i za koju je prema državnom zakonu Minesote maksimalna kazna 25 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sale

21.04.2021. 04:23

Naravno da je proglašen krivim kad rulja preti da će spaliti grad, uz podršku mnogih vladajućih političara. Stavite sebe na mesto porotnika koji kaže sebi: "Nema šanse da je kriv na osnovu svedočenja, ali ako kažem da nije kriv, maltretiraće mene i moju porodicu i možda mi spaliti kuću. Znači, kriv je."