INDIJSKA MINISTARKA FININANSIJA: Zaraza se širi rekordnom brzinom, neophodno ubrzati proizvodnju vakcine

Tanjug

20. 04. 2021. u 09:33

VLADA Indije je izdvojila 610 miliona dolara za Institut za serume Indije (SII) i za kompaniju Barat Biotek kako bi povećali kapacitete za proizvodnju vakcina, jer se zaraza širi rekordnom brzinom, izjavila je ministarka finansija Indije Nirmala Sitaraman.

ИНДИЈСКА МИНИСТАРКА ФИНИНАНСИЈА: Зараза се шири рекордном брзином, неопходно убрзати производњу вакцине

Foto: EPA

SII, najveći svetski proizvođač vakcina, uključujući i vakcinu AstraZeneka, dobiće ukupno 400 miliona dolara, rekla je ministarka Sitaraman u intervjuu za CNBC TV18, prenosi Rojters.

U jeku eksponencijalnog porasta broja novoobolelih vlada se bori da obezbedi vakcine za sve federalne države u Indiji u kojoj živi oko 1,3 milijarde ljudi.

Do sada je u Indiji administrirano oko 112 miliona doza vakcine AstraZeneka, najviše u svetu, uprkos zabrinutosti da ova vakcina može da izazove stvaranje krvnih ugrušaka.

Sredstvima koje je dobio od vlade Institut za serume će do kraja maja povećati svoj mesečni kapacitet proizvodnje vakcina sa dosadašnjih 70 na više od 100 miliona doza.

Zbog povećane domaće potražnje za vakcinama Indija je ovoga meseca izvezla svega 2 miliona doza u poređenju sa 64 miliona koliko je izvezla u periodu do januara do marta.

Institut za serume je najavio da uskoro počinje sa proizvodnjom vakcina američke kompanije Novavaks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!