OHRABRUJUĆE VESTI IZ ITALIJE: Od danas zemlja u “narandžastom” i malo lakšim merama

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

12. 04. 2021. u 13:17

ZVUČI ohrabrujuće vest da se Italija vraća u velikoj meri u tzv. narandžastu boju, sa nešto manje restirikcija, ali to znači veoma malo otvaranja i slobode sve do kraja aprila.

ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ ИЗ ИТАЛИЈЕ: Од данас земља у “наранџастом” и мало лакшим мерама

Foto: Tanjug

Samo 4 regiona od 20 ostaju u crvenoj boji. To znači da je sve zatvoreno i da je ograničena sloboda kretanja osim u kupovinu neophodnih potrepština, ali ni narandžasta ne obećava mnogo, Tehničko-naučni Komitet će zasedati svakoga dana, procenjivati situaciju na nacionalnom nivou i donositi izveštaje svakog petka o izmeni situacije kako bi usledilo postepeno otvaranje shodno kretanju pandenije jer se u međuvremenu povećava broj vakcinisanih. Ceo proces je vakcinacije bio je u velikom zastoju.

Ako se smanji broj pozitivnih otvoriće se, ali tek krajem aprila ili početkom maja barovi, restorani samo za ručak i za one koji su rezervisali mesta, možda u maju bioskopi i pozorišta ali samo za one koji su primili obe doze vakcine ili imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Takav postepeni ritam jeste neophodnost po Ministarstvu za Zdravlje jer je kretanje novog engleskog soja, koji je već sedmicama dominantan u Iatliji, najveća nepoznanica.

Ići će se sporo sa otvaranjem, od danas u 16 regiona rade frizeri, estetski centri, prodavnice. ”Sporo otvaranje da ne bi došlo više do zatvaranja”, to je cilj ovakvih mera i Dekreta koji ističe 30 aprila ali će uslediti u međuvremenu novi sa novim merama.

Kao primer kako se može pogrešiti u brzom otvaranju služi Sardinija koja je dve sedmice uživala blagodeti tzv. belog regiona sa malim brojem pozitivnih na dnevnom nivou, a sada direktno prešla u crvenu, svet se opustio i pandemija je zakoračila ogromnim korakom.

Do kraja aprila bi trebalo da bude vakcinisano i svo najosetljivije stanovništvo, ono preko 80 godina i tako zaštićeno vakcinom. Zabrana kretanja stanovništva iz regiona u region čitavog aprila ostaće na snazi, policijski čas od 22 sata do 5 ujutru... Kako će izgledati kretanje krivulje pandemije uticaće siguno i polazak 6,5 miliona učenika u školu. Cilj Vlade je da se 3. maja vrate svi u školu kako bi u junu završili školsku godinu u učionicama.

Najava da nema povratka na žute zone pre maja, a i tada ako se otvore restorani biće to samo za ručak do 16 sati i na otvorenom, izazvala je žestoke proteste vlasnika restorana pod sloganom “Moram da radim da bih živeo”. Oni su započeli proteklih dana, a za danas je najavljen ogroman protest sa 130 autobusa koji su krenuli ka Rimu. Očekuje se da ih policija zaustavi izvan grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...