I SRBIMA HAKOVALI "PROFILE": Sa Fejsbuka procurili lični podaci više od pola miliona korisnika

I. STANOJEVIĆ

05. 04. 2021. u 08:20

VIŠE od pola milijarde korisnika "Fejsbuka", našlo se minulog vikenda u šoku, a potom je usledio bes, jer su njihovi lični podaci procureli na internetu!

И СРБИМА ХАКОВАЛИ ПРОФИЛЕ: Са Фејсбука процурили лични подаци више од пола милиона корисника

Foto AP

Među 533 miliona oštećenih, našlo se 162.898 državljana Srbije, precizira Alon Gal, tehnički direktor internacionalne sigurnosne firme "Hadson Rok", koji je na "Tviteru" objavio ovu informaciju.

Da su ugroženi podaci čak 533 miliona korisnika, javio je "Biznis insajder", tvrdeći da se radi o korisnicima iz 106 zemalja. Oko 32 miliona korisnika "Fejsbuka" iz SAD, 11 miliona iz Velike Britanije, šest miliona iz Indije - našlo se na vrhu crne liste po broju oštećenih građana.

Bojazan da društvene mreže nisu sposobne da zaštite osetljive informacije pokazala se i te kako opravdanom. Strah se uselio u svakog ko "ide" na net, poverenje je najozbiljnije narušeno i ostalo je pitanje koji su sve lični podaci i do koje tačke virtuelnog sveta dospeli. Kako god, sajber kriminalu se sve više otvaraju vrata.

- Nema sumnje da će loši momci i ovo iskoristiti za takozvani socijalni inženjering, prevare najrazličitijih vrsta, hakovanje i marketing sa ciljem da profitiraju - poručuje Gal.

NIJE PRVI PUT

OSETLjIVI lični podaci korisnika "Fejsbuka" i ranije su nalazili put do računara "igrača na kvarno". Decembra 2019. ogoljene su personalne informacije 267 miliona umreženih na "Fejsbuku" i eksperti veruju da su postali "uspešna žetva sajber kriminalaca". Godine 2018. obelodanjeno je da je britanska politička konsalting firma "Kejmbridž analitika" za svoje potrebe prikupila i obradila lične podatke miliona fejsbuk-korisnika.

Procurile informacije uključuju, naime, telefonski broj korisnika mreže, fejsbuk-identifikaciju, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu elektronske pošte, privatni status i biografiju, precizira američka agencija Blumberg.

S jedne strane, korisnici ove društvene mreže ogorčeni su zbog ovakvog otkrivanja privatnosti, osećaju se "ogoljeno" i potpuno nemoćno. Emocije su, međutim, jedna stvar, a druga strana, ona ekonomska, pravi je razlog za uzbunu i paniku. Jer, osetljivi lični podaci stigli su na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kriptovalutama i u vrlo nezavidan položaj stavlja ljude koji sada mogu biti podložni raznim onlajn napadima, tvrdi Gal.

NEGIRAJU OPTUŽBE

ZVANIČNICI "Fejsbuka" oglasili su se tvrdnjom da "se radi o sigurnosnom propustu iz 2019. godine, koji je odavno rešen". Direktorka za komunikacije ove najpopularnije i najmasovnije društvene mreže Liz Šepard naglašava da su podaci ukradeni pre dve godine, kao i da je kompanija to odmah otkrila i regulisala.

On ističe, da je curenje podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019. a u januaru 2021. godine, ustanovljeno je da su hakeri mogli da koriste informacije i za pristup brojevima telefona korisnika. Najnovije curenje podataka se sada proširilo na puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, mejl adresu, datum otvaranja računa, privatni status i biografiju.

Gal ističe da bi sve ove informacije mogle da budu korisne hakerima za razne vrste prevara kao i da posluže u marketinške svrhe. Analitičari "Biznis insajdera" tvrde da će podaci koji su "na slobodi" veoma lako poslužiti hakerima raznih boja u internet krađama, kao i da će biti teško dokazati direktne veze između informacija posluženih na tacni i sticanja profita, koji će, kako navode, bez sumnje uslediti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!