RUSIJA I BELORUSIJA TRPE NEVEROVATNE PRITISKE: Oglasio se Lukašenko povodom Dana Savezne države

Novosti online

02. 04. 2021. u 10:23

RUSIJA i Belorusija trpe neverovatan pritisak spolja, ocenio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА ТРПЕ НЕВЕРОВАТНЕ ПРИТИСКЕ: Огласио се Лукашенко поводом Дана Савезне државе

Foto: Kremlin.ru

- Pandemija virusa korona je do krajnjih granica zaoštrila negativne geopolitičke trendove i danas se Rusija i Belorusija suočavaju sa pritiskom spolja koji je bez presedana - rekao je Lukašenko.

Moskva i Minsk danas obeležavaju Dan Savezne države Rusije i Belorusije, a Lukašenko dodaje da u ovakvim okolnostima konsolidacija u okviru zajednice omogućava državama da efikasno reaguju na čitav spektar savremenih izazova i pretnji.

Osim toga Savezna država je i garant bezbednosti i strateške stabilnosti u regionu, dodao je on.

- Jasno je da su za saradnju od uzajamne koristi suštinski zainteresovani i Rusi i Belorusi - rekao je beloruski predsednik.

Povodom praznika se oglasio i ruski predsednik Vladimir Putin koji je u telegramu-čestitki beloruskom kolegi izrazio uverenje da će Moskva i Minsk nastaviti produktivnu saradnju na razvoju kompleksa konstruktivnih savezničkih odnosa.

Takođe, Savezna država, dodao je Putin, obezbeđuje visok nivo zajedničkog delovanja u sferi spoljne politike, odbrane i bezbednosti.

Podsetimo, 2. aprila 1996. godine potpisan je Sporazum „O formiranju Zajednice Rusije i Belorusije“ što je bio temelj za početak integracije, a 8. decembra 1999. godine potpisan je i Sporazum o formiranju savezne države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)