ZA PRAVI RAT, ALI KAO U IGRICAMA: Pentagon plaća Bilu Gejtsu 21 milijardu dolara za opremu (VIDEO)

Novosti online

01. 04. 2021. u 19:12

PENTAGON će platiti „Majkrosoftu“, čiji je osnivač Bil Gejts, milijarde dolara kako bi im napravio opremu za tzv. proširenu stvarnost koju će nositi vojnici.

ЗА ПРАВИ РАТ, АЛИ КАО У ИГРИЦАМА: Пентагон плаћа Билу Гејтсу 21 милијарду долара за опрему (ВИДЕО)

Foto: EPA

Uređaje će napraviti „Majkrosoftova“ ćerka firma „Azur“ koja je bila pod hakerskim napadom prošle godine.

Ugovor je obelodanjen u sredu i na osnovu njega „Majkrosoft“ može da zaradi 21,88 milijardi dolara za 10 godina.

Američka vojska je 2018. godine platila „Majkrosoftu“ 480 miliona dolara da izradi prototip uređaja koji je zasnovan na njihovoj Hololens tehnologiji. Sada će „Majkrosoft“ izraditi 120.000 uređaja pod nazivom Integrisani vizuelni prošireni sistem (Integrated Visual Augmented System, IVAS), prenosi RT.

IVAS može da projektuje hologramske mape u stilu video-igara na borbene „naočare“ koje nose vojnici, kao i termalno i noćno osmatranje, te će moći da vojnicima prenosi informacije o mogućim metama.

Takođe, moći će da prikazuje kuda nišani oružje i da prati vitalne parametre vojnika, kao što su otkucaji srca.

Međutim, projekat nije bez problema. Kako je objavio Si-En-Bi-Si, koji je testirao uređaj 2019, on „dosta baguje“, te mora često da se restartuje.

Nekoliko meseci kasnije, vojska je i dalje prijavljivala greške uređaja, među kojima su i pogreške GPS sistema i prikazivanja slika, kao i „loše ponašanje u uslovima slabe vidljivosti“ i „slabe performanse termovizije“.

Dok „Majkrosoftu“ ostaje cela decenija i više od 20 milijardi dolara da ispravi te greške, pomaljaju se i druge stvari koje bacaju senku na ovaj uređaj.

On je povezan sa „Majkrosoft Azurom“, kompanijom za kompjuterske klaud usluge, koja je bila na meti hakerskog napada u decembru prošle godine, zbog čega su pale linije za pozivanje broja za hitne slučajeve 911 u mnogim državama SAD.

Čak i pre tog hakerskog napada, stručnjaci su upozoravali na mane „Azura“, a neki su ih opisivali kao „bezbednosnu noćnu moru“.

Uprkos tome, američka vojska veruje „Majkrosoftu“ i „Azuru“, koji su dobili ugovor vredan 10 milijardi za klaud usluge prošle godine u oktobru, kada je Gejtsova kompanija na tenderu pobedila „Amazon“ i Gugl.

„Amazon“ je podneo tužbu, tvrdeći da je bivši predsednik Donald Tramp, koji je bio i kritičar šefa „Amazona“ Džefa Bezosa, intervenisao u korist „Majkrosofta“.

Foto: Tanjug/AP

Bil Gejts

Pre tri godine, predsednika „Majkrosofta“ Bred Smit obećao je da će kompanija „obezbediti američkoj vojsci pristup najboljoj tehnologiji, svakoj tehnologiju koju kreiramo“. Međutim, sa tim se nisu složili svi zaposleni u „Majkrosoftu“.

Dok je Smit ocenjivao američku vojsku kao „etičnu i časnu“, više od 90 zaposlenih potpisalo je početkom 2019. godine protestno pismo povodom razvoja IVAS uređaja.

„Primena Hololens tehnologije na IVAS sistem dizajnirana je da pomaže u ubijanju. Biće korišćena na bojnom polju i to tako što rat pretvara u simuliranu video-igru, udaljavajući vojnike od mračne strane rata i realnosti krvoprolića“, napisali su zaposleni, dodajući da nisu počeli da rade za „Majkrosoft“ „kako bi razvijali oružje“ i tražeći veću kontrolu nad onim za šta se njihov rad koristi.

Iako nije poznato da li je „Majkrosoft“ ubedio ili ignorisao svoje zaposlene, slični protesti bili su uspešniji u drugim velikim IT kompanijama.

Tako je Gugl odustao od posla sa Pentagonom 2019, kada su se zaposleni pobunili protiv korišćenja njihovog softvera za napade dronovima.

I zaposleni u „Eplu“ i „Amazonu“ takođe su pritiskali svoje nadređene da ne pomažu američkoj vojsci.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja