DANSKI RECEPT ZA OTVARANJE: Ključno testiranje, vakcinacija i istraživanje sojeva

D. D. S.

01. 04. 2021. u 16:07

U poređenju sa drugim zemljama EU, Danska ima jednu od najnižih stopa smrtnosti povezanih sa kovidom 19 i ova zemlja, sa šest miliona ljui, po broju stanovnika slična Srbiji, planira normalizaciju života već do kraja maja. Danski recept postepenog otvaranja zasnovan je intenzivnoj vakcinaciji, uz masovno testiranje, kao i uporno istraživanje novih sojeva virusa korona.

ДАНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ОТВАРАЊЕ:  Кључно тестирање, вакцинација и истраживање сојева

Foto: pixabay

Iako je broj slučajeva korone u decembru i januaru u Danskoj izuzetno porastao i povremeno iznosio više od 3.000 novih infekcija dnevno, vrednosti su nedavno smanjene na nekoliko stotina na dan.

- Bili smo u strogom lokdaunu tokom januara i februara, jer smo znali da će zarazniji, britanski mutant B.1.1.7 doći i u Dansku. Dugo smo se pripremali za treći talas - kaže za Dojče vele Vigo Andresen, stručnjak za epidemiološku procenu sa Univerziteta u Roskildeu.

Udeo virusnih mutanata u Danskoj iznosi 93 odsto. Stručnjaci to s jedne strane pripisuju opsežnoj genetskoj potrazi za mutantima. Teško da se neka druga zemlja time toliko bavi kao Danska. Tamo na taj način mogu precizno da prate širenje varijanti virusa.

Međutim, mnogi stručnjaci u danskoj strategiji testiranja vide možda najvažniji faktor u borbi protiv pandemije. U Danskoj se svakodnevno obavi više od 300.000 testova na šest miliona stanovnika.

- U mogućnosti smo da testiramo pet do osam odsto populacije svakoga dana. Kada otkrijemo manja žarišta krećemo vrlo agresivno i masovno da testiramo stanovništvo na tom području, u onom mestu gde žarište izbije - kaže Jens Lundgren, profesor za infektivne bolesti na Univerzitetu u Kopenhagenu.

U Danskoj se, stoga, socijaldemokratska vlada premijerke Mete Frederiksen složila s gotovo svim parlamentarnim strankama o dugoročnom planu postupnog ukidanja mera ograničenja. Posle katoličkog Uskrsa uslužne delatnosti mogu da otvore radnje, a osnovci viših razreda se vraćaju u školske klupe, u smenama.

Svakih 14 dana bi trebalo da usledi novo ublažavanje mera. Od 21. aprila bi se otvorili restorani koji imaju terase, kao i muzeji i biblioteke. Od 6. maja na red bi došli zatvoreni prostori - barovi, pozorišta i bioskopi.

Okvirni sporazum predviđa da čim svi stariji od 50 godina dobiju priliku za vakcinaciju, javni život bi u velikoj meri trebalo da se odvija bez ograničenja, uz nekoliko izuzetaka, do kraja maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave