MAKRON U PROBLEMU: Parižani ne žele da ostanu kod kuća - uprkos apelima

Tanjug

30. 03. 2021. u 17:54

MERE francuske vlade protiv kovid-19 imaju upola manje uticaja na podsticanje Parižana da ostanu kod kuće, zbog čega epidemiolozi navode da su ograničenja suviše blaga da bi zaustavila treći talas epidemije.

МАКРОН У ПРОБЛЕМУ: Парижани не желе да остану код кућа - упркос апелима

Foto: AP

Podaci Gugla pokazuju da stanovnici glavnog grada, epicentra trećeg talas epidemije, provode samo 20 odsto više vremena kod kuće nego u vreme pre krize, u poređenju sa 40 procenata tokom strogog tromesečnog zaključavanja proslog proleća, preneo je Rojters.

Podaci odražavaju tešku stvarnost sa kojom je suočen predsednik Francuske Emanuel Makron, koji će, prema jednom izvoru bliskom vladi, sutra morati da odluči da li će pribeći ponovo drakonskoj blokadi koja rizikuje da ugrozi ekonomiju.

- Moramo ograničiti širenje virusa i to nećemo učiniti sa ovim polumerama - rekao je Žil Pialo, šef odeljenja za zarazne bolesti u bolnici Tenon u Parizu.

Vlada je zatvorila neke neesencijalne prodavnice i ograničila koliko ljudi daleko mogu da putuju, uz policijski čas koji je uveden u najteže pogođenim regionima 20. marta.

Makron želi da druga najveća ekonomija u evrozoni bude otvorena i omogući građanima da provode vreme na otvorenom.

Međutim, građani kao da ne čuju apele vlade da dobrovoljno ograniče svoje kretanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu