KINESKI BORBENI AVIONI NAD TAJVANOM: U isto vreme poseta ambasadora SAD Tajvanu

D. D. S.

29. 03. 2021. u 17:57

KINA je poslala eskadrilu vojnih aviona, uključujući borbene letilice, ka Tajvanu, tvrde lokalni vojni zvaničnici. Peking nije potvrdio ove tvrdnje.

КИНЕСКИ БОРБЕНИ АВИОНИ НАД ТАЈВАНОМ: У исто време посета амбасадора САД Тајвану

Foto: Printskrin Jutjub

Tajvanski vojni zvaničnici saopštili su da su rasporedili odbrambene raketne sisteme za praćenje aktivnosti. To je koincidiralo sa prvom posetom američkog ambasadora sa Palaua Tajvanu. Kina je nedavno osudila pokušaje SAD da svoj uticaj u regionu ostvare kroz pomoć Tajvanu, za koji Peking ističe da je kineska provincija.

Tajvanski zvaničnici su saopštili da je 10 aviona ušlo u jugozapadno područje tajvanske zone identifikacije PVO (ADIZ) i krenulo ka kineskom kopnu. Precizirali su da je reč o osam borbenih aviona, avionu protiv podmornice I-8 i avionu KJ-500 za rano upozoravanje i kontrolu u vazduhu, koji može da nadgleda desetine ciljeva odjednom koristeći radar.

Ovo je koincidiralo sa dolaskom predsednika Palaua Saranđela Vippsa i američkog ambasadora na Palau Džona Henesija Nilanda na Tajvan. Kina je najoštrije osudila posetu američkog ambasadora, prvu za 42 godine stranoj naciji.

Poslednjih nedelja odnosi između Kine i Tajvana dodatno su se pogoršali. Tajpej je upozorio Peking da razvija rakete velikog dometa sposobne da dosegnu kinesko kopno.

Istovremeno, administracija predsednika Džozefa Bidena je potpisala sporazum sa Tajvanom o uspostavljanju radne grupe obalske straže, što je viđeno kao odgovor na novi zakon u Kini koji omogućava obalskoj straži da u određenim okolnostima puca na strana plovila. Peking je rekao da su oba američka poteza kršenje principa jedne Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)