KANCELARKA MERKEL SE OGLASILA NAKON 12 SATI RAZGOVORA: "Imamo novu pandemiju - uvodimo još strože mere!"

Novosti onlajn

23. 03. 2021. u 10:40

NAKON maratonskog sastanka guvernera nemačkih pokrajina i kacelarke Angele Merkel, ona se jutros oglasila i svima saopštila da se mere pooštravaju.

КАНЦЕЛАРКА МЕРКЕЛ СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН 12 САТИ РАЗГОВОРА: Имамо нову пандемију - уводимо још строже мере!

Foto: Printscreen/Jutjub/ FOCUS Online

Prema njenoj odluci, Nemačka produžava restrikcije na još mesec dana i uvodi još neke stroge mere tokom pet dana uskršnjih praznika u nastrojanju da zaustavi širenje virusa korona.

Ona je u izjavi, posle video razgovora sa 16 guvernera nemačkih država koji je trajao 12 sati, rekla da će restrikcije koje su uvedene do 28. marta, ostati na snazi do 18. aprila.

- Mi takoreći imamo novu pandemiju. Imamo u suštini novi virus, naravno istog tipa ali sa potpuno drugačijim karakteristikama, znatno smrtonosniji, znatno infektivniji i infektivan na duže vreme - rekla je Merkel.

Većina prodavnica biće zatvorena i verske službe otkazane za Uskršnji vikend od 1. do 5. aprila u okviru pojačanih restrikcija uvedenih da se zaustavi širenje zaraze kovida 19, objavila je Merkel.

Okupljanja, kao i restorani na otvorenom biće zabranjeni od 1. do 5. aprila i samo prodavnice sa hranom mogu ponovo da da budu otvorene 3. aprila.

Pored toga brojne restrikcije na snazi od kraja 2020, kao što je ograničenje privatnih okupljanja, zatvaranje kulturnih mesta i mesta za zabavu produžene su do 18. aprila.

- Situacija je ozbiljna, broj slučajeva raste eksponencijalno i kreveti u intenzivnoj nezi se ponovo pune - rekla je kancelarka na konferenciji za novinare posle 12 sati razgovora sa guvernerima.

Rekla je da se radi o "eksponencijalnom rastu epidemije" izazvanom britanskim sojem virusa.

Ponovo je aktivirana mera o hitnom zaustavljanju aktivnosti koja se prema dogovoru uvodi kada broj slučajeva zaraze pređe 100 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Stopa zaraze je juče u Nemačkoj prešla 107,3 slučaja na 100.000 stanovnika, sa 7.700 novih slučajeva zaraze i 50 umrlih.

Neće biti uveden policijski čas i neće biti zatvorene škole. Školska nastava već je bila prekinuta od decembra do februara i brojni đaci se još nisu vratili na časove ili

- Mi smo u trci da se vakcinacinisanje sprovede što je brže moguće - rekla je kancelarka.

Zbog straha od povećanog broja putovanja u inostranstvo tokom praznika vlasti su takođe uvele obavezu testiranja na kovid 19 za putnike aviona pre putovanja u Nemačku.

Merkel je rekla da će situacija biti bolja kada više ljudi bude vakcinisano.

U Nemačkoj je do nedelje vakcinisano samo oko devet odsto stanovništva prvom dozom vakcine, a četiri odsto je dobilo obe doze.

Merkel je rekla i da podržava nastojanje Evropske komisije da blokira isporuku vakcina i komponenti za vakcine iz EU da bi se osiguralo ispunjavanje prethodno ugovorene isporuke Uniji, navodeći probleme sa snabdevanjem vakcina Astra Zeneke, prenosi B92.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024