AMERIKANCI UDARAJU NA KINU: Diplomatski incidenti na sastanku predstavnika Vašingtona i Pekinga

Tanjug

19. 03. 2021. u 09:27

MEĐUSOBNI prekori obeležili su početak prvih razgovora administracije američkog predsednika Bajdena i visoke kineske delegacije na Aljasci, a SAD su poručile da kineske akcije prete globalnom poretku utemljenom na pravu i poručile da će se Vašington zalagati za svoje prijatelje, prenosi Rojters.

АМЕРИКАНЦИ УДАРАЈУ НА КИНУ: Дипломатски инциденти на састанку представника Вашингтона и Пекинга

Foto:

Agencija navodi da su američki državni sekretar Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan u Enkoridžu na Aljasci započeli u četvratk sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Điečijem i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i da je on bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

- Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog delovanja Kine u Sinđijangu, Honkgongu, Tajvanu, sajber napada na SAD i ekonomskih pritisaka na naše saveznike, rekao je Blinken na otvaranju sastanka, prenosi Rojters.

On je dodao da svaka od ovih radnji ugrožava poredak zasnovan na pravilima na kojima se zasniva globalna bezbednost i da se ne radi samo o unutrašnjim pitanjima.

Agencija navodi da je u podužem odgovoru na uvodne reči američkog zvaničnika, Jang uzvratio optužujući SAD da koriste svoju vojnu i finansijsku moć kako bi vršili pritisak na druge zemlje, kao i za zloupotrebu pojma nacionalne bezbednosti kojom utiču na međunarodnu trgovinu.

Kineski funkcioner je rekao da su Sinđijang, Hongkong i Tajvan nerazdvojni delovi kineske teritorije i da se Kina snažno protivi američkom mešanju u njene unutrašnje poslove, kao i da su ljudska prava u SAD na niskom nivou s obzirom na američki odnos prema manjnskim grupama, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ono što obično čini nekoliko minuta uvodne reči pred novinarima za takve sastanke na visokom nivou, trajalo više od sat vremena.

Nakon toga, visoki zvaničnik američke administracije rekao je da je Kina odmah prekršila dogovoreni protokol sastanka , što je bilo dve minute uvodnih reči svakog od njih, a čelnik kineske delegacije Jang optužio je SAD da nisu poštovali diplomatski protokol kada su najavili sankcije kineskim zvaničnicima uoči sastanka, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba