PAŠINJAN RASPISAO VANREDNE IZBORE: Nakon katastrofe u Karabahu i duboke krize dolazi dan odluke za Jermeniju

Novosti online

18. 03. 2021. u 13:09

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan doneo je odluku da u zemlji budu održani vanredni parlamentarni izbori 20. juna kako bi se prevazišla politička kriza.

ПАШИЊАН РАСПИСАО ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ: Након катастрофе у Карабаху и дубоке кризе долази дан одлуке за Јерменију

Foto: EPA

Kako je rekao, tokom sastanka sa liderom "Napredna Jermenija" konstatovano je da su vanredni parlamentarni izbori najbolji način za izlazak iz trenutne situacije u zemlji.

U donošenju odluke uzeo je u obzir razgovore koje je imao sa predsednikom Republike Armenom Sarkisjanom i drugim strankama.

- Vanredni parlamentarni izbori biće održani 20. juna - napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima "Iskander".

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Usledili su i protesti opozicije koja traži Pašinjanovu smenu.

Situaciju je dodatno otežalo neslaganje na relaciji predsednik-premijer u vezi sa smenom i imenovanjem novog načelnika Generalštaba.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)