ERUPCIJA ETNE STIGLA DO KINE: Satelit snimio - oblak sumpor-dioksida sa Sicilije na dalekom istoku, da li je svet u opasnosti?! (FOTO+VIDEO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

09. 03. 2021. u 21:41

MOŽDA zvuči da je za rubriku “Verovali, ili ne”, ali je potvrđeno da je erupcija vulkana Etne na Siciliji stigla do Kine!

ЕРУПЦИЈА ЕТНЕ СТИГЛА ДО КИНЕ: Сателит снимио - облак сумпор-диоксида са Сицилије на далеком истоку, да ли је свет у опасности?! (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

To je potvrdio snimak satelita „Sentinel 5“, objavljen 8. marta,a odnosi se na erupciju koja se dogodila 4. marta. Na snimku se vidi oblak sa jedinjenjem sumpor-dioksida koji je stigao do Kine. S obzirom da Etna nastavlja sa eksplozivnim izbacivanjem lave, gasa i svekolike mešavine materijala, za nekoliko dana videće se novi efekti u svetu koji stižu sa sicilijanskog vulkana.

U tri sedmice (od 16. februara) od prve erupcije, a usledilo ih je sedam do danas, eksplozije i prasak oku i uhu izgledaju spektakularno ali onda stižu izveštaji o šteti neizmerljivih veličina, jer oblaci pepela, kamenćića stvrdnute lave zatrpavaju naselja, krovove, dvorišta, ulice, pešačke staze, parkove. Etna je sada istinska opasnost po život i ne samo okolnih opština, jer vetar nosi ostatke izbačenog materijala iz vulkana veoma daleko. Traži se proglašavanje vanrednog stanja kako bi se i ekonomski pomoglo u ogromnoj ceni sakupljanja i deponovanja pepela i ostalog vulkanskog materijala.

Stvoreni su već depoziti da smeštaj peska i stvrdnute lave koji postaju iz dana u dan sve veći, a naučnik i profesor za geohemiju i vulkanologiju Marko Vikaro iz Katanije objašnjava da magma iz poslednjih sedmica erupcije Etne ima jedan naboj gasa veoma značajan koji se spušta brzo na tlo i tako ne gubi u kvantitetu onoga što pada. Eruptivni oblak lave dostigao je u jednoj erupciji visinu od 10.000 metara.

- Za razliku od čestica pepela takav gas može da putuje do neba drugih kontinenata, čak da dostigne do stratosferu, jer vetar na izrazitim visinama ga nosi i širi se, a putuje mnogo brže od onih na niskim visinama. Zbog toga su oblaci vulkanskog porekla u stanju da lako putuju brzo prema drugim kontinentima naizgled veoma udaljenim od našeg. Jedna nova masa već se nalazi iznad Grčke - rekao je Vikaro.

U Institutu za Vulkanologiju u Kataniji potvrđuju da je ova vulkanska erupcija dostigla rekord koji nikada do sada nije viđen. Stanovništvo se ipak upozorava da nema razloga za paniku, iako je oko njih sve pod pepelom i pokriveno stvrdnutim kamenčićima lave. Reč o erupcijama koje su „površinske“ i za sada nema opasnosti po naseobine i druge strukture u naseljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)