PANIKA U VAŠINGTONU: Otkazane sednice Predstavničkog doma, strah od novog napada militanata je sve veći

Novosti online

04. 03. 2021. u 10:01

AMERIČKA militantna grupa, verovatno inspirirana teorijom zavere "Kuanon" (QAnon), planirala je napad na američki Kongres u četvrtak, prema policijskim obaveštajnim procenama koje su podstakle Predstavnički dom da otkaže planirane sednice iz sigurnosnih razloga.

ПАНИКА У ВАШИНГТОНУ: Отказане седнице Представничког дома, страх од новог напада милитаната је све већи

Foto: EPA

Sigurnosna procena, koju je osiguranje Kongresa podelilo poslanicima u sredu, nije identifikovala tu grupu, ali vreme navodnog napada upućuje na njen identitet.

U četvrtak je 4. mart, dan na koji je Donald Tramp, po sledbenicima "Kuanon" pokreta, trebalo da se vrati na predsedničku dužnost.

Zagovornici "Kuanon" teorija zavere veruju u besmislenu teoriju po kojoj je Tramp u tajnoj misiji razotkrivanja satonističke kabale pedofila u redovima Demokratske stranke, koji iz pozadine kontrolišu američku vlast, i odabrali su 4. mart jer je to bio izvorni dan predsedničkih inauguracija sve do 1933. godine.

Smrtonosni napad na Kapitol 6. januara još je u svežem sećanju poslanika, pa je vođstvo Predstavničkog doma otkazalo planirana glasanja i obavestilo zastupnike da se ne moraju pojaviti na sednici nakon što je stiglo policijsko upozorenje.

Nije verovatno da će Senat, koji treba da radi na programu podsticaja za pogođene pandemijom korona virusa, otkazati svoju sednicu.

Osiguranje Kongresa objavilo je da će u četvrtak pojačati sigurnost zbog potencijalne pretnje.

- Na temelju obaveštajnih podataka koje imamo preduzeli smo trenutne korake da pojačamo sigurnost - objavila je služba bezbednosti.

Šef službe Timoti Blodget izdao je upozorenje da bi pretnje mogle da traju do vikenda zbog "dodatnog interesovanja militantne grupe za Kapitol od 4. do 6. marta".

Nekoliko ultradesnih militantnih grupa igralo je ulogu u napadu na Kongres 6. januara u kojem je pet osoba izgubilo život, među njima i policajac.

Uprkos planovima militanata za dodatne napade, Tramp je odbio da odustane od svojih tvrdnji o izbornoj prevari koje su inspirirale rulju da upadne glavnu zgradu Kongresa u pokušaju da zaustavi postupka potvrde pobede DŽoa Bajdena na predsedničkim izborima.

I prošlog vikenda Tramp je na okupljanju svojih sledbenika ponavljao, da mu je ukradena izborna pobeda.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mapko

04.03.2021. 23:59

Kako je lepo gledati na tv ekranima, kako se vraca boomrang, sjajno i divno je videti kako SAD postaje banana republika koja se ne razlikuje od Kolumbije ili Meksika ili neke arapske drzave. Neka se raspadne vestacka tvorevina kao nekada prokleta Jugoslavija. Nadam se da ce pravi americki patrioti razumeti da od SAD nema sta ocekivati i da je vreme za secesiju i za stvaranje nove, slobodne i prave drzave ; jedino na taj nacin americki patrioti mogu bioloski opstati, inace ce ih istorija izbrisati jednom zauvek. Samo senilni i naivnjaci veruju da ce SAD opstati, ali svi znamo da je SAD zombi drzava u kojoj samo "levicari" veruju, svi ostali osecaju i znaju da je vreme za novi pocetak u novu drzavu, to ce se i desiti, jel od toga zavisi buducnost patriota na ovaj kontinent.

vladimir

05.03.2021. 01:15

Sećate li se Santjaga 1973 god. kada su ubili Aljendea, a američki general Pinoče PUČEM preuzeo vlast!? Da li vam ovo liči na ulice Santjaga? Da liči i biće ih sve više po americi! Ja sam to predvideo jer mi je i želja bila takva!