PAŠINJAN SE OBRATIO NARODU: Jermenski premijer izneo uslov za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Novosti onlajn

03. 03. 2021. u 19:43

JERMENSKE vlasti su spremne da održe vanredne parlamentarne izbore, ukoliko opozicione snage potpišu sa njima odgovarajući memorandum, rekao je premijer zemlje Nikol Pašinjan.

ПАШИЊАН СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Јерменски премијер изнео услов за одржавање ванредних парламентарних избора

Foto: EPA

- Možemo održati vanredne parlamentarne izbore u toku 2021. godine, ukoliko opozicija, i što je najvažnije parlamentarna opozicija, pristane da se oni održe (potpisavši odgovarajući memorandum). Zbog toga sam već pozvao lidere opozicionih frakcija da se sastanemo i održimo konsultacije - rekao je premijer Jermenije.

Kako je istakao, „vlada i političke snage treba da garantuju slobodno, pošteno i zakonito održavanje izbora, koji treba da budu sredstvo za obnavljanje društvene solidarnosti“.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku.

U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Opozicija traži ostavku premijera.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)