ŠAMAR RUSIJI: Evropska unija i SAD uvele prve sankcije zbog trovanja Navaljnog

A. V. V.

02. 03. 2021. u 15:35

VAŠINGTON i Brisel uveli su sankcije protiv ruskih zvaničnika i preduzeća, nakon što su američki obaveštajci zaključili sda iza napada na kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog stoji ruska vlada.

ШАМАР РУСИЈИ: Европска унија и САД увеле прве санкције због тровања Наваљног

Foto AP

Evropska unija je danas prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za "kršenje ljudskih prava" i to protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU.

Na spisku za sankcije nalaze se predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov, preneo je Sputnjik.

Navodi da sankcije stupaju na snagu danom objavljivanja.

- Usvojene restriktivne mere uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine za fizička lica. Osim toga, fizičkim i pravnim licima iz EU zabranjeno je da daju sredstva onima koji su navedeni na spisku -precizira se u dokumentu.

SAD su u utorak takođe uvele sankcije ruskim pojedincima i entitetima zbog skoro fatalnog trovanja Navaljnog, rekli su zvaničnici administracije Bajdena, prenosi Dojče vele.

Obraćajući se novinarima na konferencijskom pozivu, visoki zvaničnici Bele kuće rekli su da se sankcije izriču u koordinaciji sa Evropskom unijom i pozvali na puštanje Navaljnog iz zatvora.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije