STRUČNJACI SZO: Hidroksihlorokin ne utiče značajno na obolele od korone

Tanjug

02. 03. 2021. u 09:30

LEK hidroksihlorokin, za koji je bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio da će promeniti tok pandemije, ne bi trebalo da koristiti za sprečavanje infekcije korona virusom i on ne utiče značajno na pacijente koji su već zaraženi, upozorila je danas stručna komisija Svetske zdravstvene organizacije.

СТРУЧЊАЦИ СЗО: Хидроксихлорокин не утиче значајно на оболеле од короне

Foto: EPA

Stručna komisija SZO je u britanskom medicinskom časopisu BMJ naveo da ovaj antiinflamatorni lek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandeije i da nije vredan istraživanja u daljim studijama o mogućim načinima lečenja Kovida-19, prenosi Rojters.

Stručnjaci SZO napominju da je to njihova snažna preporuka, koja je zasnovana na "veoma sigurnim dokazima" iz šest nasumičnih i kontrolisanih ispitivanja, u kojima je učestvovalo više od 6.000 ljudi, kako oni za koje se znalo da su bili izloženi Kovidu-19, tako i oni koji nisu.

Oni su dodali da ovaj lek nije više prioritet za istraživanje i da bi resurse trebalo preusmeriti na procenu drugih, perspektivnijih lekova.

Tramp je govorio da i sam koristi hidroksihlorokin, čak i nakon što je američka Uprava za hranu i lekova saopštila da njegova efikasnost i bezbednost nisu dokazane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)