EVROPSKI POSLANIK ERVE ŽIVEN: Kovid-pasošima hoće društvo poslušnih

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

28. 02. 2021. u 11:00

MORALI bismo da se zapitamo oko pokušaja da se stvore društva poslušnosti i pokornosti, ističe, u razgovoru za "Novosti", povodom namere da se u EU uvedu kovid-pasoši, francuski evroposlanik, član stranke Nacionalno okupljanje predsednice Marin le Pen, esejista, hroničar i prijatelj Srbije Erve Živen.

ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК ЕРВЕ ЖИВЕН: Ковид-пасошима хоће друштво послушних

Erve Živen / Foto G. Č.

- Gotovo sva evropska sredstva namenjena pandemiji, usmerena su na vakcinu. Praktično ne postoji budžet za preventivni tretman ili druge lekove protiv korone. A to su vakcine koje su razvijene u izuzetno hazardnim uslovima u odnosu na standardno odobravanje cepiva. Dogodilo se to izuzetno brzo. Neke od vakcina su zasnovane na tretmanu koji ima posledice po gene, za druge ne poznajemo istinski uticaj po ljudsko zdravlje na srednje i duge staze. Veoma sam rezervisan u odnosu na evropski entuzijazam prema vakcinama - kaže Živen.

* Zbog čega?

- To predstavlja istinski problem za javne slobode. U dokumentu Evropskog suda pravde se ističe da neće biti diskriminacije unutar EU između građana koji su vakcinisani i onih koji nisu. Sada vidimo da to neće biti ispoštovano. Sa kovid-pasošima krećemo se, praktično, ka obaveznom vakcinisanju. Moraćete da budete cepljeni, ako želite da uđete u avion, putujete i tome slično. Sumnjičav sam prema legitimitetu famoznog kovid-pasoša. Dešava sa nešto opasno, a to je stavljanje tapije digitalizacije i farmaceutskih laboratorija na ljudsko zdravlje.

* Evropski parlament će se sigurno izjasniti do leta po pitanju budućih kovid-pasoša?

- Evropski parlament niko ništa ne pita! U kuloarima EU neprestano se govori o transparentnosti. A ona je u odnosu na ugovore koji su sklopljeni sa farmaceutskim laboratorijama praktično ravna nuli. Poslanici nisu imali pravo da ih pogledaju, a kada su konačno dobili pravo da pregledaju jedan, svi zanimljivi pasusi su bili zatamnjeni. Isti slučaj je i kada se radi o dozvolama za izlazak na tržište. Evropska komisija je sebi dala ogromnu vlast, naročito kada se radi o uvozu kineske i ruske vakcine. Normalno, o ovim dozvolama odlučuju države članice. Evropska komisija sebi daje monopol autorizacije.

Erve Živen / Foto G. Č.

* Kako ćete vi glasati?

- Protivim se obaveznoj vakcinaciji. Potrebno je da svi koji žele da se vakcinišu to mogu da urade u dobrim uslovima. To je sloboda izbora pacijenta i sloboda prepisivanja tretmana lekara koja ponovo treba da se povrati. Ali, svi oni koji ne žele da se vakcinišu, i koji predoče negativan test, treba da imaju puno pravo da putuju i normalno žive. Velika opasnost sa kovid-pasošem je to što će se faktički utvrditi obaveza vakcinisanja. To ne sme da se toleriše.

MOST STE IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA

* KAKO gledate na današnje francusko-srpske odnose?

- Francuska i Srbija su u mnogobrojnim istorijskim prilikama bile saveznici i prijatelji. Imao sam sreću da me više puta ugoste u Novom Sadu, gde sam učestvovao u aktivnostima Privredne komore Vojvodine. Postoji ogromna tradicija prijateljstva između srpskog i francuskog naroda. Voleo bih da i u Francuskoj pronađem nacionalna osećanja koja nalazim u Srbiji. Srbija je most između Istoka i Zapada.

* Kako se boriti protiv pandemije, ako nismo poslušni?

- Treba najpre saznati realnost o pandemiji. Neki od preminulih su umrli od drugih bolesti a ne od kovida, a njihova smrt je pripisana koroni. Naravno, postoje izuzeci za žaljenje, i treba se boriti protiv pandemije, ali je istina da se u najvećem broju slučajeva radi o osobama koje imaju komorbiditet.

* Ljudi, ipak, umiru. Kako biste se, onda, vi borili protiv pandemije?

- Dobra je strategija azijskih zemalja. Izolovati pogođene regione, proglasiti karantin dok se ne uđe u trag svim slučajevima.

* Kako to da u Srbiji postoji širok izbor vakcina, a u Francuskoj i EU sve to ide mnogo sporije?

- U EU postoji logistički i pravni košmar. Evropska komisija je sebi dala prava koja joj ne pripadaju, jer su zdravstvene kompetencije u nadležnosti država. Isticala je da će zemlje zajedno biti jače u pregovaranju oko vakcina, što je potpuno netačno. Druge države, poput Izraela ili Srbije, daleko su ispred nas. EK je verovatno veoma loše pregovarala, uz nedostatak kompetencija, a nema ni logističke kapacitete kao što je pretendovala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri