JEDNA OD NAJGORIH EKOLOŠKIH KATASTROFA: Čišćenje na istočnom Mediteranu će trajati godinama (FOTO)

Novosti online

24. 02. 2021. u 21:02

JEDNA od najgorih ekoloških katastrofa na istočnom Mediteranu zahvatila je veliki deo obale Izraela i južnog Libana pošto je izliveni katran iz mora dospeo do kopna. Postoji bojazan da će za čišćenje biti potrebne godine.

ЈЕДНА ОД НАЈГОРИХ ЕКОЛОШКИХ КАТАСТРОФА: Чишћење на источном Медитерану ће трајати годинама (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Hiljade dobrovoljaca i vojnika danima pomažu u čišćenju terena, a pesak, plastične boce i drugi otpad iz mora bili su prekriveni gustim slojem katrana koji je zahvatio preko 100 kilometara obale. Nekoliko ministarstava pozvalo je ljude da do daljeg izbegavaju plaže za kupanje, sport i razonodu.

Dobrovoljci su se odazvali da pomognu u čišćenju zagađene obale, a lokalni mediji su preneli da je više njih potražilo lekarsku pomoć zbog intoksikacije otrovnim isparenjima.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je posetio juče jednu od zagađenih plaža i pohvalio rad ministarstva zaštite životne sredine.

Jedna od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji Izraela

Na mnogim delovima izraelske mediteranske obale duge 120 kilometara pronađene su desetine tona katrana i postoji strah da će za čišćenje biti potrebni meseci ili čak godine.

Izveštaji o masnom pesku pronađenom na plažama na jugu Libana izazvali su zabrinutost zbog veće štete.

Prelazni premijer Libana Hasan Diab rekao je u ponedeljak da je izlivanje doseglo južne obale njegove zemlje. Lepljive crne naslage bile su vidljive na plažama u prirodnom rezervatu u blizini grada Tira, gde se gnezde ugrožene glavate i zelene morske kornjače. Južno od Izraela, u Gazi, zvaničnici su rekli da su plaže čiste zbog morskih struja.

Nevladine organizacije prijavile su da su kornjače i ptice prekrivene crnim muljem, a ekolozi su proglasili katastrofu.

Prema rečima zavoda za zaštitu prirode i parkova, u pitanju je „jedna od najozbiljnijih ekoloških katastrofa“ u istoriji Izraela. Moguće je da se na obalama nalazi i 1.000 tona opasnog katrana.

Obavezna zaštitna oprema prilikom čišćenja

Nakon što su neki dobrovoljci, koju su učestvovali u čišćenju tokom vikenda hospitalizovani, verovatno zbog udisanja otrovnih gasova, zvaničnici su upozorili da se organizovano čišćenje može nastaviti samo sa odgovarajućom zaštitnom opremom.

Izrael pokušava da pronađe izvor zagađenja za koje se pretpostavlja da je došlo s broda sa kojeg se izlila nafta.

Smatra se da je do izlivanja došlo tokom oluje 11. februara, sa broda udaljenog oko 50 kilometara od obale. Trenutno se koriste satelitske slike i kretanja morskih struja kako bi se otkrio pronalazak odgovornog broda.

Ministarka zaštite životne sredine Gila Gamliel rekla je da se trenutno istražuje devet brodova.

Ona je u nedelju posetila plažu južno od Tel Aviva i izjavila da će čišćenje koštati desetke milijuna šekela (oko 1,1 miliona evra) i da izraelska vlada razmišlja o preduzimanju pravne akcije za dobijanje odštete koja bi mogla da iznosi milione dolara.

- Naša moralna obaveza prema javnosti je lociranje odgovornih za događaj - rekla je Gamlielova.

Prošlog četvrtka na plaži na jugu Izraela pronađen je 17 metara dugačak kit prekriven crnim katranom. Uprava za zaštitu prirode i parkova saopštila je da je obdukcijom nađen proizvod na bazi ulja - crna tečnost. Međutim, službenik je rekao da je prerano da se kaže da li je tečnost došla iz istog izvora izlivanja nafte.

Sud naložio zatvaranje podataka iz istrage

Spekuliše se da Izrael ima već ideju o tome ko je odgovoran za ovu ekološku katastrofu, ali da država zadržava objavu zbog diplomatske i korporativne osetljivosti.

Izraelski sud u ponedeljak je izdao nalog za zatvaranje podataka koji se odnose na istragu, a koji uključuju detalje koji bi mogli da identifikuju osumnjičene.

Prava šteta za divlje životinje i ekosistem tek treba da se utvrdi jer se katran još ispira iz mora. Izraelska vlada se nada da će plaže biti sigurne za kupače do kraja marta kada ponovo započinje sezona kupanja.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)