ROVER NASA USPEŠNO SLETEO NA KRATER MARSA: Spustio se na krater koji je nazvan po opštini Jezero

Novosti online

18. 02. 2021. u 22:11

ROVER Američke svemirske agencije NASA "Perservance" (Upornost) uspešno je sleteo na Mars, u sklopu misije koja bi trebalo da otkrije da li je na toj planeti ikada bilo života.

РОВЕР НАСА УСПЕШНО СЛЕТЕО НА КРАТЕР МАРСА: Спустио се на кратер који је назван по општини Језеро

Foto: NASA/Tvitter

Letelica je sletela autonomno, a po ulasku u atmosferu, a posle nekoliko minuta aktivirani su padobrani.

Prema planu, "Perservance" je sletela na krater koji je nazvan po opštini Jezero u blizini grada Jajca na zapadu Bosne i Hercegovine.

S obzirom na daljinu Zemlje i Marsa, porukama sa letelice ka kontroli leta i obratno trebalo je 11 minuta da stignu.

U tu čast, večeras u 20.15 sati organizovan je direktan prenos sletanja u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Jezeru.

Podsećanja radi, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.

Naziv kratera je odabran među 80 predloga, a kao razlog je istaknuto to što na brojnim slovenskim jezicima opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Američka svemirska letelica lansirana je s Floride, a naučnici veruju da su na Marsu nekada postojali uslovi koji su mogli dovesti do života mikroba.

Rover je opremljen sa dva mikrofona pa se naučnici nadaju da bi, prvi put, mogli da imaju i zvuk s druge planete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (4)

Ja sam

19.02.2021. 03:01

Леле, шта је ово, НАСА сиротиња нема новца да инсталира камеру која снима у боји. Аматери, боље да су пустили Русе или Кинезе да пошаљу скаламерију на Марс.