JEDNA MASKA NIJE DOVOLJNA, NOSITE DVE: Stručnjaci rekli svoje, duplira se zaštita od virusa (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2021. u 22:46

AMERIČKI Centar za kontrolu bolesti (CDC) doneo je preporuku da građani nose dve maske, hiruršku i platnenu preko nje, kako bi smanjili rizik od zaraze virusom korona. Takođe, CDC preporučuje da hirurška maska bude čvrsto pripijena uz lice.

ЈЕДНА МАСКА НИЈЕ ДОВОЉНА, НОСИТЕ ДВЕ: Стручњаци рекли своје, дуплира се заштита од вируса (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Američki CDC te preporuke doneo je na osnovu svog istraživanja koje je tek objavljeno. Ono pokazuje da nošenje platnene preko hirurške maske blokira čak 92,5 odsto čestica izbačenih prilikom kašljanja, dok je kod obične platnene maske taj procenat oko 44 odsto, prenose američki mediji.

​Takođe, ukoliko je hirurška maska dobro pričvršćena na lice, zaštita je daleko veća nego inače. Kako se navodi, ukoliko i zaražena i zdrava osoba nose tako nameštenu hiruršku masku ili platnenu masku preko hirurške, izloženost virusu je smanjena za 95 odsto u odnosu na situaciju kada ne nose maske.

CDC preporučuje i da se hirurška maska pričvrsti tako što se veže oko ušiju kako bi bolje ležala na licu i kako ne bi postojali otvori.

Prema njihovoj preporuci, ne treba nositi dve hirurške maske, već samo kombinaciju platnene i hirurške. Takođe, ni maska KN95 ne treba da se prekriva drugom maskom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane