UN O SEVERNOJ KOREJI: Pjongjang razvijala nuklerani program i krši sankcije

Tanjug

09. 02. 2021. u 00:05

SEVERNA Koreja je održavala i razvijala svoj nuklearni i program balističkih raketa tokom 2020. godine kršeći međunarodne sankcije, rekao je Rojtersu diplomata Ujedinjenih nacija upoznat sa poverljivim izveštajem koji je Savetu bezbednosti dostavljen danas.

УН О СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Пјонгјанг развијала нуклерани програм и крши санкције

Foto: Tviter/@martyn_williams/@nknewsorg

U izveštaju nezavisnih kontrolora sankcija u Severnoj Koreji navodi se da je Pjongjang proizvodio nuklearni materijal, održavao svoje nuklearne objekte i nadogradio svoju balističku raketnu infrastrukturu, a takođe nastavio da obezbeđuje materijal i tehnologiju za te programe iz inostranstva, prenosi agencija.

Severnokorejska misija u UN nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar u vezi sa pomenutim izveštajem.

Severna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama Ujedinjenih nacija, a tokom 2019. godine nadzornici UN izvestili su da je ova država izvezla ugalj za najmanje 370 miliona dolara, što je zabranjeno pod sankcijama, dok su prošle godine isporuke uglja u velikoj meri obustavljene od jula meseca.

Međutim, više od 40 zemalja je u julu optužilo Severnu Koreju za nezakonito kršenje ograničenja UN na uvoz rafinisane nafte, na osnovu informacija koje im je pružila neidentifikovana država članica i koje pokazuju da je Pjongjang u nekoliko navrata prekršio godišnju granicu od 500.000 barela.

Foto: Printskrin

Izveštaj Severnokorejskom odboru za sankcije Saveta bezbednosti dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je američki predsednik DŽozef Bajden stupio na dužnost, a predstavnik Stejt departmenta rekao je u ponedeljak da administracija planirala potpuno novi pristup Severnoj Koreji.

Severnokorejski lider Kim DŽong Un i bivši američki predsednik Donald Tramp sastali su se tri puta 2018. i 2019. godine, ali nisu uspeli da postignu napredak u američkim zahtevima da se Pjongjang odrekne nuklearnog oružja i nastojanjima Severne Koreje za ukidanjem sankcija, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)