NACISTA IZBEGAO ZATVOR: Ima samo 13 godina i bio je šef terorističke ćelije

Tanjug

08. 02. 2021. u 17:57

NAJMLAĐI britanski osuđeni terorista, koji je sa samo 13 godina predvodio neonacističku ćeliju iz kuće svoje bake, izbegao je zatvor, jer mu je sudija danas dosudio rehabilitaciju u trajanju od dve godine.

НАЦИСТА ИЗБЕГАО ЗАТВОР: Има само 13 година и био је шеф терористичке ћелије

Foto Depositphotos

Sudija Krivičnog suda Old Bejli presudio je da je 16-godišnji tinejdžer, koji je u trenutku izricanja presude držao baku za ruku, kriv po 10 tačaka, između ostalog za pravljenje eksploziva, prikupljanje terorističkog materijala i deljenje ultra desničarske ideologije na internetu.

Sudija Mark Denis rekao je da bi mu se zatvorskom kaznom poništio rad na rehabilitaciji, da se mladić pokajao i da je na žalost ušao u "online svet opakih predrasuda", odnosno da je bio podložan uticaju drugih.

Dečak je kada je imao 13 godina skupio veliku količinu ultra desničarskog materijala koji je sadržao uputstva za izradu napalm bombi i molotovljevih koktela, ali i izradu puške AK-47 i uputstva za borbu nožem.

Takođe, on je na internetu pričao o ubijanju Jevreja gasom, vešanju homoseksualaca i pucnjavi na prajdu.

U leto 2019. godine postao je vođa britanske ćelije FKD (Fojerkrig divizion), neonacističke grupe koja idealizuje norveškog ubicu Andersa Brejvika, a koja je izvodila pojedinačne napade.

Bio je odgovoran za regrutovanje članova i propagandu, a bio je u kontaktu i sa "komandantom" KFD-a, 13-godišnjim Estoncem.

On je uspeo da regrutuje pet osoba, uključujući i 17-godišnjeg Pola Danlivija, koji je osuđen na najmanje pet godina zbog terorističkih dela u 2019. godini.

Njih dvojica su razgovarali, prema izjavama svedoka, o nabavci oružja i naručili su poster na kome je prikazan oblak atomske bombe iznad britanskog parlamenta sa natpisom "sterilištite septičku jamu zvanu London".

Jedna od osoba koje je tinejdžer regrutovao bio je tajni agent, zahvaljujući čemu je izvršena racija u kući tinejdžera 2019. godine.

Tada su mu zapljenjeni kompjuter i telefon, a otkriveni su nacistička zastava i neonacistički tekstovi, a na šupi je bio napisan nacistički simbol - 1488.

Prilikom saslušanja tinejdžer se pravdao da nije ni rasista ni homofob, već da je samo želeo da izgleda "kul", kao i da je nameravao da istupi iz FKD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)