SU-57 IDE I U INOSTRANSTVO: Rusija iznela uslov za prodaju svog najsavremenijeg lovca (VIDEO)

Tanjug

04. 02. 2021. u 22:51

STRATEŠKI partneri Rusije mogu nabaviti lovački avion pete generacije Su-57 ukoliko budu zainteresovani, rekao je generalni direktor ruske državne kompanije „Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev.

СУ-57 ИДЕ И У ИНОСТРАНСТВО: Русија изнела услов за продају свог најсавременијег ловца (ВИДЕО)

Foto: lifenews.ro@LifenewsRo

„U toku su uvodne konsultacije sa pojedinim zemljama iz regiona o isporukama lovaca Su-35. 'Rosoboroneksport' spreman je da predloži višenamenski lovac pete generacije Su-57E strateškim partnerima Rusije, ukoliko budu zainteresovani“, rekao je Mihejev.

U decembru je generalni direktor korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov rekao da će Su-57 dobiti motore druge faze do 2022. godine.

Su-57 je ruski višenamenski napredni lovac pete generacije, napravljen uz primenu stelt tehnologije. U stanju je da stupi u borbu protiv bilo kog protivničkog lovca, a takođe može da uništava kopnene i nadvodne mete.

Avion je napravljen da bi zamenio teški lovac Su-27. Prvi put je poleteo 2010. godine. Tokom operacija ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji, lovci Su-57 su izvršili udar na teroriste pomoću krstarećih raketa.

U maju 2017. godine avioni su učestvovali na Paradi pobede u Moskvi, kada su prvi put proleteli iznad zidina Kremlja.

Avion Su-57 ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja, super-manevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)