KAKO DO BOLJE ZAŠTITE: Istražuje se kako može da deluje kombinacija različitih vakcina

D.R.Đ.

04. 02. 2021. u 18:27

U VELIKOJ Britaniji počinje istraživanje koje treba da pokaže da li će davanje različitih kovid vakcina pri prvoj i pri drugoj dozi delovati isto kao i kada se ista vrsta cepiva primeni oba puta.

КАКО ДО БОЉЕ ЗАШТИТЕ: Истражује се како може да делује комбинација различитих вакцина

Foto AP

Ideja je da se pruži veća fleksibilnost pri vakcinisanju, kao i da se pomogne u rešavanju potencijalnih poremećaja u snabdevanju vakcinama.

Ministar zadužen za vakcinaciju Nadim Zahavi rekao je za BBC da će nalazi studije biti dostupni tek na leto i da se zbog toga ne menja ništa u aktuelnom pristupu. To znači da ako je neko već primio Fajzerovu ili Astra-Zenekinu prvu dozu, treba da primi istu i kada na red dođe druga doza. Izuzetak će biti retke okolnosti - ako je u tom momentu dostupna samo jedna vakcina ili ukoliko nije poznato koja je data za prvu dozu.

U najavljenom istraživanju učestvovaće stariji od 50 godina koji još nisu primili nijednu kovid vakcinu. Neki od njih dobiće prvo Astra-Zenekinu, pa Fajzerovu, a drugi obrnuto, a možda će se dodati i druge vakcine ako budu odobrene.  

Ranije iskustvo sugeriše da bi kombinovanje vakcina moglo da bude korisno, a kao primer navode se programi imunizacije protiv ebole. Zahavi je rekao da se to radilo i sa vakcinama protiv morbila, zauški i rubeola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)