BRITANSKI MEDIJI PRIZNALI: Putin pobeđuje!

Novosti online

03. 02. 2021. u 17:36

RUSKA vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je tokom poslednjih ispitivanja pokazala visok nivo efikasnosti i bezbednosti, čineći Rusiju potencijalnim igračem na tržištu vakcina vrednom nekoliko milijardi dolara.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ПРИЗНАЛИ: Путин побеђује!

Foto AP

Preliminarni rezultati analize kliničkih istraživanja, objavljeni u britanskom medicinskom časopisu „Lanset“, su pokazali da je vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) efikasna 91,6 procenata u sprečavanju kovida 19 i obezbeđuje potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti. Vakcinacija je prošla bez ozbiljnih neželjenih efekata. Utvrđeno je da je vakcina sigurna i za starije ljude, piše WSJ.

List navodi da „priznanje efikasnosti vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) označava pobedu predsednika Rusije Vladimira Putina u globalnoj trci vakcina, obezbeđuje poverenje u mogućnosti ruske nauke i medicine i pobija neke kritike sa kojima se suočila Moskva za ubrzani razvoj vakcine i nedostatak podataka o ispitivanju“.

Navodi se i da je efikasnost „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) praktično jednaka efikasnosti vakcine američke „Moderne“, američke kompanije „Fajzer“ i njenog nemačkog partnera „BioNTeh“ (91,6 procenata naspram 95 procenata). Istovremeno, ruska vakcina je efikasnija od vakcine britansko-švedske kompanije „Astra Zeneka“, čija se efikasnost kreće od 62 procenta do 90 procenata.

Naučni časopis „Lanset“ je objavio rezultate treće faze kliničkih ispitivanja „Sputnjika Ve“ (Sputnik V), potvrdivši njenu efikasnost i sigurnost. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja vakcina je pokazala visok nivo efikasnosti, imunogenosti i sigurnosti.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)