VOZ KOJI SE NIKADA NE KVARI: Francuzi spremaju istorijske promene na svom superbrzom prevoznom šinskom sredstvu, legendarnom "Te-Že-Ve"

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

31. 01. 2021. u 23:36

SUPERBRZI vozovi francuske železnice uskoro će dobiti novi, savremeniji izgled. Nova generacija "vozova budućnosti", koja nastaje u proizvodnim halama "Alstoma", omogućiće veći komfor, uštedu energije, a biće povećan i kapacitet putnika.

ВОЗ КОЈИ СЕ НИКАДА НЕ КВАРИ: Французи спремају историјске промене на свом супербрзом превозном шинском средству, легендарном  Те-Же-Ве

Foto Printskrin TF1

Istovremeno, inženjeri su ih iz milošte nazvali "vozovima koji se nikad ne kvare", zbog primenjivanja nove, savremene tehnologije.

Od kada je 1981. godine izašla prva, narandžasta verzija, "Te-Že-Ve" je doživeo brojne promene, i u unutrašnjem i na spoljnom izgledu, a najnovija će takođe obilovati izmenama, koje ovde nazivaju "istorijskim".

Struktura novog voza nazvanog "Te-Že-Ve M" je od aluminijuma, pravi se od 97 odsto recikliranog materijala, a čak će vraćati u upotrebu i "višak" energije nastao kočenjem. Nove generacije vozova će primati 20 odsto više putnika, ukupno 740, iako su kompozicije iste dužine. To se postiže tako što je smanjena dužina lokomotiva s obe strane, što ostavlja prostor da se ubaci još jedan vagon.

Mnogo se menja i unutrašnjost. Vagoni će imati mogućnost brze izmene za različite namene, što naročito dolazi do izražaja sada, kada su, u jeku pandemije, velikom brzinom najteži pacijenti morali da se prebacuju u različite regione, zavisno od slobodnih mesta u bolnicama.

Vagon-restorani će se prostirati na dva sprata, imaće velike ekrane na kojima se prikazuju filmovi ili utakmice. Između vagona, inače, više neće postojati vrata.

Novi "Te-Že-Ve" je opremljen i specijalnim sistemom autodijagnostike u realnom vremenu koji nekoliko puta u sekundi proverava da li sve komponente ispravno funkcionišu. Informacije se šalju u centralnu salu gde se analiziraju. Zato ga i zovu "vozom koji se nikad ne kvari". Manji su i troškovi održavanja, za 30 odsto.

"Te-Že-Ve" budućnosti će trošiti i 20 odsto manje energije, zahvaljujući izmenama na dizajnu, pre svega na "nosu" lokomotive, koji je mnogo aerodinamičniji. Prve putnike bi trebalo da primi već 2023. godine. Francuske železnice su od "Alstoma" naručile 100 kompozicija, koje će se isporučivati do 2031. godine.

TUTNjE 320 NA SAT

FRANCUSKE železnice imaju 2.600 kilometara pruge za velike brzine, po čemu su četvrti u svetu, iza Kine, Japana i Južne Koreje. Maksimalna brzina kojom se kreće voz je 320 kilometara na sat. Rekord, inzosi 574,8 kilometara. Na raspolaganju je 412 kompozicija koje svake godine prevezu sto miliona putnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba