NOVI IZGLED AMERIČKE VOJSKE: Karmin za žene i lak za nokte za muškarce (VIDEO)

Novosti online

28. 01. 2021. u 09:35

AMERIČKA vojska dobiće novi izgled, pošto je promenila pravila u vezi sa izgledom vojnika u uniformi.

НОВИ ИЗГЛЕД АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ: Кармин за жене и лак за нокте за мушкарце (ВИДЕО)

Foto: EPA

Tako će ženama biti dozvoljeno da koriste karmin i minđuše, a muškarcima bezbojni lak za nokte.

- Jednakost, inkluzija i različitost veoma su važni za spremnost vojske jer imamo vojnike iz različitih sfera života. I oni treba da budu zastupljeni, te vojna politika mora promovisati jednakost i inkluziju - rekao je general Geri Brito, preneo je RT.

Nova pravila stupaju na snagu u februaru i odnose se uglavnom na žene. Sada će im biti dozvoljeno da im kosa bude kratka koliko same žele, dok je do sada minimum bio 6,4 milimetra. Moći će da nose i „konjski rep“ umesto do sada obavezne punđe.

Dozvoljeni su i minđuše, lak za nokte i karmin, sa nekim izuzecima, ženama je dozvoljeno i da izvlače pramenove, a moći će da imaju i različite varijante frizure u isto vreme, kao što su pletenice uvijene u punđu.

Nova pravila obelodanjena su samo dan pošto je američki predsednik Džo Bajden ukinuo prethodnu odluku Donalda Trampa o zabrani primanja transrodnih osoba u armiju.

Zabranjeno je i da se u opisivanju frizura koriste i „uvredljivi nazivi“, kao što su „mohavk“, „fu manču“, „dredovi“, čak i „ekscentrično“.

Iz američke vojske navode da su promene nastale na osnovu sugestija samih pripadnika, jer, na primer, problematično je nošenje punđe ispod šlema, a sada je omogućeno ženama da obriju glavu ili nose potpuno kratku kosu.

Nova pravila ne važe samo za žene, već su predstavljena kao „polno neutralna“. Takođe, omogućavaju muškarcima da nose bezbojni lak za nokte, kako bi se „zaštitili od jakih hemikalija“.

Mnogi su na društvenim mrežama kritikovali nova pravila, ne zbog njih samih, već kao promašenu temu koja nema veze sa spremnošću vojske.

​Sa druge strane, armijski zvaničnici navode da su promene bile neophodne da bi se ostalo u korak sa vremenom.

- Vojska je morala da se prilagodi. Neki ljudi ne vole promene, ali takav je svet, menja se vremenom - rekao je zastavnik Majkl Grinston.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)