OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Merkelova stala u odbranu Trampa!

Tanjug

11. 01. 2021. u 15:58

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Меркелова стала у одбрану Трампа!

Foto: EPA

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel smatra da su zabrane koje su Tviter i druge društvene mreže uvele američkom predsedniku Donaldu Trampu problematične, pošto su sloboda govora i mišljenja ljudska prava od najvećeg značaja.

- Ovo pravo može se ograničiti , ali samo u skladu sa zakonom i u okvirima koji definišu zakonodavci, a ne odlukama menadžmenta društvenih mreža. Iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim da se nalozi američkog predsednika trajno blokiraju - saopštio je njen portparol Stefen Zajbert.

On je, pojasnivši stav kacelarke, kazao da oni koji vode društvene mreže imaju veliku odgovornost u smislu da politička komunikacija ne bude zatrovana mržnjom, lažima i podsticajem nasilja.

Kako navodi AP, Merkel smatra da je pođednako važno ne ostati po strani kada se takav sadržaj pojavi i to to tako što će on biti označen, ali je jednako bitno omogućiti slobodu mišljenja i govora.

Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog navodeći kao razlog "rizik od budućeg podsticanja nasilja", a nakon upada njegovih pristalica u Kapitol.

Fejsbuk je odlučio da nalog odlazećeg prredsednika suspenduje najmanje do 20. januara, kada će njegov naslednik DŽo Bajden preuzeti dužnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gastarbeiter

11.01.2021. 20:38

Свака част госпођи Меркел! Треба бити објективан када је слобода говора у питању. Није важно кога подржавате, али цензуру говора одређује правни систем једне државе, а не компаније.

buki

11.01.2021. 23:59

Zašto je nemoguće da i Merkelova bar jednom uradi nešto moralno i u skladu sa pravim demokratskim vrednostima? Nije ona od juče i zna dobro šta je etički ispravno, samo što ne radi uvek po tim načelima, već se drži novokomponovanih, globalističkih, nakaradnih pravila.