NOVINARKA IZ VAŠINGTONA ZA "NOVOSTI": Amerikanci su preplašeni, juriš na Kapitol me je podsetio na 5. oktobar

N. S.

08. 01. 2021. u 08:29

POSLE dugog dana ispunjenog događanjima koji će ući u istoriju SAD, američki Kongres potvrdio je juče brojanjem glasova elektorskog koledža, da je Džozef Bajden, kandidat demokrata, 46. predsednik SAD.

НОВИНАРКА ИЗ ВАШИНГТОНА ЗА НОВОСТИ: Американци су преплашени, јуриш на Капитол ме је подсетио на 5. октобар

Foto Tanjug AP

U haosu, koji je ovome prethodio, nastradale su četiri osobe, jedna žena koja je upucana i koja je potom podlegla povredama, i još tri koje su preminule zbog zdravstvenih smetnji izazvanih događanjima. Mediji su otkrili da je nastradala žena Ešli Bebit, veteranka američkog ratnog vazduhoplovstva iz San Dijega. Neposredno pre upada, ona je na "Tviteru" napisala da ih "ništa neće zaustaviti" i da je "oluja stigla".

Uhapšene su 52 osobe, povređeno je 14 policajaca i uveden policijski čas od 18 do 8 ujutru. Kasnije je objavljeno da će policijski čas biti na snazi sve do 21. januara, dan posle inauguracije Džoa Bajdena.

NEMIRI U VAŠINGTONU LIČILI NA BEOGRADSKE, 2000. GODINE

Sve što se događalo u Vašingtonu podsetilo me je na oktobar 2000. godine u Beogradu i juriš na Skupštinu. Amerikanci su preplašeni, jer nisu navikli da gledaju ono što se događalo na Kapitol hilu. Poslednji put je Kapitol napadnut 1814. godine, kada su ga zapalili Englezi, tokom rata te godine. Situacija je vrlo napeta.

Novinarka Džoan Mitrić ovako za "Novosti" iz Vašingtona sumira atmosferu u prestonici SAD u danu kada je trebalo da oba doma američkog Kongresa proglase novog predsednika SAD. Ovaj, obično formalni događaj prihvatanja i sertifikacije glasova Elektorskog koledža, pretvorio se, međutim, u događaj bez presedana:

- To što se dogodilo bila je neka vrsta pokušaja državnog udara u poslednji čas koji su izveli očajni ljudi. To je veoma opasno. Aktuelni predsednik Donald Tramp neprekidno je davao nadu svojim pristalicama, kudeći medije i potpredsednika Majka Pensa što ne radi svoj posao i što je slab - priča ona.

Nikome od posetilaca, podseća sagovornica, u proteklih 10 meseci nije bilo dozvoljeno da ulazi na Kapitol zbog epidemije virusa korona.

Foto Tanjug AP

Da bi se sada dogodio juriš.

- Mnogi su pozivali Trampa da pozove svoje pristalice da se povuku i odu kući pre nego što neko nastrada. Ali, Tramp je govorio pristalicama o krađi izbora, iako je izgubio u svakom od 60 slučajeva koji su se našli pred raznim američkim sudovima. Sudije, od kojih su mnoge imenovali republikanci, presudile su da tužbe nemaju osnova - podseća sagovornica.

Predsednikovi ljudi su se raspravljali sa Trampom tražeći od njega da smiri situaciju. Ali, on nije popuštao u nepriznavanju izbora, što je situaciju činilo još nepredvidivijom. Na Kapitol hilu Nacionalna garda, policija Kapitola i gradska policija u prvi mah nije hapsila ljude koji su upadali u kancelarije senatora i preturali po njihovim stvarima.

- Posle nekoliko sati dezinfekcije, jer je malo ko od onih koji su upali nosio maske, oba doma Kongresa su se vratila i tokom noći nastavila zasedanje. Bajden je već planirao vrlo svedenu ceremoniju inauguracije 20. januara, bez zabava i balova, ali sada će verovatno i to pretrpeti velike promene zbog pojačane bezbednosti - procenjuje sagovornica.

U međuvremenu, osoblje Bele kuće, dosad lojalno Trampu, napuštalo je predsednika govoreći da je samo zainteresovan za vlast, po svaku cenu.

- Trebalo je da idem kod sina na porodično okupljanje za pravoslavno Badnje veče i Božić. Ali, na kraju smo odlučili da sve otkažemo. Sve ovo je suviše tužno jer pokazuje stanje u koje je zapala američka demokratija - zaključuje Džoan Mitrić.  D. SAVIĆ

Aktuelni potpredsednik Majk Pens nešto pre četiri sata ujutru po lokalnom vremenu saopštio je da je Bajden osvojio 306 elektorskih glasova, dok je Donald Tramp sakupio 232 glasa. Za pobedu je bilo neophodno 270 glasova.

KOMPLETAN KONGRES KONTROLIŠU DEMOKRATE

Pošto su u drugom krugu izbora u Džordžiji za dva preostala senatska mesta kandidati demokrata Rafael Vornok i Džon Osof tesno pobedili republikance Dejvida Perdjua i Keli Lofler, gornji dom američkog Kongresa prvi put od 2009. godine prelazi u ruke demokrata. Iako će obe partije imati isto, po 50 senatora, demokrate imaju prevagu zahvaljujući "zlatnom" glasu Bajdenove potpredsednice Kamale Harisa. Pošto sada oba doma američkog Kongresa kontrolišu demokrate, to će novoizabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu olakšati sprovođenje njegove politike.  D. D. S.

Odbijeni su prigovori da se izbace glasovi Džordžije i Pensilvanije za Bajdena. Republikanci su se usprotivili i izbornim glasovima u Arizoni, Nevadi i Mičigenu, ali su ovi predlozi propali pre nego što su i stigli do rasprave.

SPECIJALCI Snage reda na strani demokratije, Foto Tanjug AP

To je bilo mirno finale kojem je prethodio nasilni upad u zgradu Kongesa pristalica Donalda Trampa koji smatraju da su izbori pokradeni, prećen razbijanjem stakla na vratima i prozorima zgrade i ulaskom u kancelarije poslanika. Većina njih je bila evakuisana, jedan deo je ostao iza vrata osigurana sa unutrašnje strane nameštajem i uz prisustvo obezbeđenja i agenata koji su imali pištonje u rukama, spremni da zapucaju na demostrante.

TRAMP JE VRLO "OSETLjIV"

ŠEF novinarskog tima "Vašington posta" za Belu kuću Filip Raker je rekao da je predsednik SAD u "veoma osetljivom mentalnom stanju trenutno i da ne reaguje dobro na ono što se desilo". Raker je dodao da se Tramp oseća kao da su ga izdali najbliži saradnici. "Administrativni radnici su vrlo nesigurni šta bi mogao Tramp da uradi sutra", rekao je Raker.

Specijalne snage FBI, kao i druge bezbednosne snage, obezbedile su zgradu Kongresa SAD, ali tek nekoliko sati nakon što su demonstranti upali u zgradu Kapitola - simbola američke demokratije. Tada je brojanje prekinuto, i posle prekida članovi Predsedavajućeg doma i Senata su se vratili u Kongres i nastavili prebrojavanjem glasova.

Pošto je pobeda Bajdena potvrđena, Tramp je u saopštenju rekao da će tranzicija vlasti biti mirna. Dodao je još jedan komentar o izborima rekavši da "ćemo nastaviti našu borbu da osiguramo da se broje samo legalni glasovi".

- Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom - zaključio je Tramp.

ŽRTVA Ešli Bebit, Foto Tviter

Da će 6. januar kada je američki Kongres trebalo da potvrdi rezultate predsedničkih izbora biti sve samo ne miran, bilo je jasno još tokom dana kada je počelo okupljanje pristalica Donalda Trampa, koje je on pozvao da protestuju. Demonstranti su opkolili zgradu Kapitola, suočili se s policijom, da bi na kraju upali u zgradu.

CEVNE BOMBE U ŠTABOVIMA STRANAKA

ŠEF gradske policije Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedena hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili onoga koje je zabranjeno. Pronađene su dve cevne bombe u sedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili Molotovljevi kokteli.

Kako je situacija postajala sve napetija, Bajden je pozvao Trampa da putem televizije pozove na smirivanje sutuacije u Vašingtonu.

- Bitne su reči predsednika, bez obzira koliko je dobar ili loš taj predsednik. Stoga pozivam predsednika Trampa da se putem nacionalne televizije obrati naciji, ispuni svoju zakletvu i odbrani Ustav zahtevajući kraj ove opsade - rekao je Bajden. - Svet posmatra. Kao i mnogi drugi Amerikanci, ja sam šokiran i tužan što je naša zemlja, toliko dugo svetionik svetlosti i nade u demokratiju, došla u tako mračan trenutak.

Foto AP

Nedugo zatim emitovana je i Trampova poruka namenjena demonstrantima u Vašingtonu.

- Razumem vašu bol. Imali smo izbore na kojima smo pokradeni. Svi to znaju, pogotovo druga strana. Ali sada morate da idete kući. Potreban nam je red i zakon, potreban nam je mir - rekao je Tramp. - Nikada nije postojalo ovakvo vreme, u kojem nam mogu oduzeti sve, meni, vama, državi. Ovo su ukradeni izbori, ali moramo imati mir. Idite kući, molimo vas, posebni ste, znam kako se osećate, ali idite kući, idite u miru.

I na svom tviter-nalogu Tramp je pozvao svoje pristalice da se raziđu "u ljubavi i miru", ali ih je u istom tvitu i opravdao rekavši i da se "to događa kada se zlobno otme izborna pobeda".

Posle svega, izvesno je da će Džo Bajden 20. januara postati 46. predsednik SAD.

Ali na drugoj strani postoje inicijative, i među republikancima, da se aktivira član 25. Ustava SAD kojim se predsednik proglašava nesposobnim da obavlja dužnost. U tom slučaju bi njegovu funkciju preuzeo potpredsednik, Majk Pens.

Većina analitičara smatra da do toga neće doći iako je od prvog dana Trampu nenaklonjeni Si-En-En juče vodio pravu kampanju oko ovoga sa pitanjem "šta još treba da se dogodi" a da se on ne smeni.

REAGOVANjA:

OBAMA:   ISTORIJA ĆE PAMTITI

BIVŠI američki predsednik Barak Obama optužio je svog naslednika, aktuelnog republikanskog predsednika Donalda Trampa, da je podstakao upad demonstranata u zgradu Kapitola. "Istorija će se s pravom sećati nasilja u Kapitolu, koje je podstakao aktualni predsednik, koji nastavlja da neutemeljeno laže o ishodu zakonitih izbora, kao trenutak velike sramote za našu zemlju", naveo je Obama u saopštenju.

 BUŠ:   KAO U "BANANA REPUBLICI"

BIVŠI predsednik SAD, republikanac Džordž Buš, ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj "banana republici". On je kazao da su neredi, tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa, "mučni i srceparajući". "Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema našim institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona", naveo je Buš u saopštenju.

 MERKEL:   BES ZBOG IZGREDNIKA

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel izrazila je bes zbog upada pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa, a za to je okrivila to što Tramp nije priznao poraz na predsedničkim izborima. Merkelova je nazvala više stotina Trampovih pristalica, koji su upali u zgradu Kapitola, "napadačima i izgrednicima" i rekla da je sigurna da će Bajden biti inaugurisan za predsednika SAD za dve nedelje.

 MAKRON:   OVO NIJE AMERIČKI

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron u snimku objavljenom na "Tviteru" oštro je kritikovao nasilje u Vašingtonu i poručio da veruje u snagu američke demokratije. Makron je u snimku, u kojem se obratio na francuskom i engleskom jeziku i koji je objavio uz heštag "Mi smo jedno", ocenio da ono što se dogodilo u Vašingtonu "definitivno nije američki".

DžONSON:  POTREBNA MIRNA PROMENA

BRITANSKI premijer Boris Džonson osudio je "sramotne scene" u Americi. "SAD se zalažu za demokratiju širom sveta i sada je od vitalnog značaja da tamo bude miran i uređen transfer vlasti", poručio je Džonson. Trampov prijatelj i lider stranke "Reforma Ujedinjenog Kraljevstva", nekadašnje "Stranke Bregzit", Najdžel Faraž naveo je na "Tviteru" da je pogrešno upasti u zgradu Kapitola. "Demonstranti moraju da odu", poručio je on. Lider laburista Kir Starmer rekao je da je ono što se dogodilo u Vašingtonu "direktan napad na demokratiju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri