MICOTAKIS PONOVO UVEO OŠTRE MERE: Posle opuštanja za praznike Grci opet pod ključem

Zvonko Šimunec

03. 01. 2021. u 13:02

POSLE blagog popuštanja u predvečerje Božića i Nove godine,kako bi se ipak minimalno ublažili katatstrofalni gubitci izazvani pandemijom, premijer Micotakis je objavio da od nedelje ponovo stupa na snagu strogi režim, u Grčkoj prihvaćen kao "lokdaun" iz marta meseca ove godine, kada je zapravo i počela borba protiv Kovida-19.

МИЦОТАКИС ПОНОВО УВЕО ОШТРЕ МЕРЕ: После опуштања за празнике Грци опет под кључем

Foto: EPA

Premijer namerava da  neutrališe potencijalnu opasnost od širenja virusa,posle pojačane aktivnosti pre i tokom praznika,ne bi li se stvorili uslovi da sve škole počnu sa radom 11. januara.

Tako su od danas ponovo zatvorene crkve, dostave po narudžbini putem interneta, knjižare, frizerski i manikir/pedikir saloni, teretane, obustava lova i ribolova i generalna zabrana kretanja od 21.00 do 5.00.

Nastaviće sa radom apoteke, supermarketi, pekare, a sistemom sms poruka moći će da se obavi šetnja kućnih ljubimaca i jednočasovna poseta lekaru, prodavnici, banci...

Angažovano je 10.000 policajaca koji će patrolirati najfrekventnijim ulicama, obilaziti ugostiteljske objekte koji su skloni kršenju mera i naročito noćnih klubova koji prkose organizaciji "kovid partija".

Poslednji izveštaji policije posle praznika govore da je bilo 85.000 inspekcija, naplaćeno je 530.000 evra od kazni, zabeleženo 1.680 prekršajnih mera, zatvoreno pet kompanija i osmoro građana je uhapšeno.

Država će iz budžeta pokriti 80 odsto troškova vlasnicima poslovnih prostora, turističkim i transportnim kompanijama, koje su bile zatvorene po naredbi vlade. Cena najma će biti podeljena tako što će država učestvovati sa 60 odsto, a zakupac i stanodavac će platiti po 20 odsto.

Prema dobrim poznavaocima prilika u Megaro Maksimu, sedištu premijera Kirijakosa Micotakisa, stroge mere za sprečavanje širenja virusa su istovremeno i najava oštrijeg političkog kursa.

Licitira se da li je Micotakis već izvršio rekonstrukciju vlade, uvođenjem novih eksperata, nezavisno od toga da li su članovi Nove demokratije. Da bi ubrzao tempo reformi, najkonstruktivnije implementirao planove iz programa ESPA (ubrzavanje tempa oporavka jakih firmi) i Programa za obnovu EU, potrebni su odlučni i kompetentni saradnici, nezavisno od partijske pripadnosti.

A, ulog je ogroman, treba naći najedakvatniji način da 74 milijarde evra, dobijenih od EU, ugrade u budućnost zemlje i time zaustavi konstantni odliv mladih, edukovanih Grka u inostranstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave