POBUNA GENERALA PROTIV ZELENSKOG! Ništa od mobilizacije, narod neće da ratuje sa Rusijom

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 12. 2020. u 14:31

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski dobio je podršku militantnog dela političara zbog izjave da će u slučaju rata sa Rusijom mobilisati celi narod uključujući i žene.

ПОБУНА ГЕНЕРАЛА ПРОТИВ ЗЕЛЕНСКОГ! Ништа од мобилизације, народ неће да ратује са Русијом

Foto: Arhivski snimak

Prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk je pohvalio Zelenskog nazvavši ga pravim  patriotom. Na drugoj strani generali koji su ratovali u Donbasu među kojima je i  zamenik rukovodioca  Saveta  bezbednosti  i odbrane Ukrajine Sergej Krivonos su protiv  razmišljanja da se krene u rat sa Rusijom jer bi to dovelo do masovnog dezerterstva. Doduše Zelenski se brani da je on o mobilizaciji govorio ako napadne Rusija na Ukrajinu.

- Pokušaji mobilizacije 2014. godine i 2018. godine pokazali su da se u Ukrajini ona ne može provesti... Ukrajinski narod ne želi da ratuje protiv  Rusije - kazao je zamenik sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane general Sergej Krivonos i poručio   predsedniku Zelenskom koji nije služio vojsku da vodi računa o raspoloženju naroda. General Krivonos javno pita: "Kad bi i mobilisali sve muškarce i žene koliko su oni obučeni da drže oružje u  rukama?" Odmah i odgovara: "Narod nije obučen i ne želi da ratuje".

Politikolozi  kažu da  Vladimir  Zelenski ne želi nikakav rat i da je njegova izjava o  mobilizaciji celog ukrajinskog naroda propagandnog karatera. On želi da se svidi  onima koji će doći na vlast u SAD i koji zagovaraju sukob Ukrajine i Rusije. U ukrajinskoj  eliti je raskol a većina naroda nije za rat. U Kijevu se može čuti da bi u slučaju rata sa Rusijom kroz nedelju dana 80 posto ukrajinske armije prešlo na stranu Rusije.

Sergej Grigorjevič Krivonos je ratovao u Donbasu i odlično zna kakve su realne šanse  ukrajinske armije protiv Rusa. On je ratovao u rejonu aerodroma Kramatorsk i čak je nagrađen ordenom za učešće u  Antiterorističkoj operaciji. Krivonos je obrazovani    oficir i general i može da proceni realni odnos snaga.

Uostalom nije on jedini ukrajinski general koji upozorava da odnos snaga nije takav da se ravnopravno ratuje. Ni ukrajinski vojni vrh ne želi da ulazi u avanturu oslobađanja Donbasa ratom jer bi broj poginulih vojnika i civila bio jako veliki. General-pukovnik  Ruslan Homčak  načelnik  generalštaba ukrajinske armije je nedavno izjavio da je čisto vojnim putem nemoguće vratiti Donbas.

Foto: EPA

- U vojnoj  operaciji za oslobađanje Donbasa poginule bi desetine hiljada ljudi samo zato da bi ukrajinska vojska prodrla tri do pet kilometara u dubinu. Osim toga ukrajinska  armija bi morala da ratuje u gusto naseljenim gradovima gde bi ginuli civili i to  sigurno ne bi podržale civilizovane države. Rusija bi se umešala i održala bi pobedu  jer ima više resursa za ratovanje od Ukrajine, objašnjava general-pukovnik Homčak.

I ukrajinsko vojno rukovodstvo je svesno i toga da ih u Donbasu ne bi podržali građani  pa bi se moglo očekivati da će se vojnicima "pucati u leđa". A protivnik će stalno dobijati informacije o kretanju ukrajinske vojske.

Iako je u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji Ukrajina se i dalje naoružava i nabavlja vojnu tehniku. Veliki broj Ukrajinaca smatra da bi bilo bolje da se novac troši na  rešavanje    socijalnih problema. Na  modernizaciju armije i kupovinu oružja rukovodstvo u Kijevu na neki način prisiljavaju lideri zapadnih zemalja koji to postavljaju kao uslov da Ukrajinu jednog dana prime u NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)