SUDAR TITANA: Turski "Bajraktar TB2" protiv ruskog "Pancira S-1"

Novosti online

24. 12. 2020. u 17:32

SVE su češći slučajevi da se moderni lokalni sukobi definišu uključivanjem globalnih sila u obračun suprotstavljenih strana.

СУДАР ТИТАНА: Турски Бајрактар ТБ2 против руског Панцира С-1

Foto: Printscreen

Libijski sukob nije izuzetak. Baš kao što je slučaj sa ostalim sukobima u regionu, i Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) i Libijska nacionalna vojska (LNA) obratile su se uticajnim stranim silama za vojnu, ekonomsku i diplomatsku podršku, piše AMN.

S obzirom da se situacija na prvim linijama fronta donekle stabilizovala, libijske strane u sukobu su preusmerile pažnju na političku arenu. Sada se lideri GNA i LNA takmiče za dogovor sa stranim zvaničnicima u nastojanju da osiguraju svoj legitimitet i blokiraju napredak neprijatelja, dok su pre samo nekoliko meseci bili zatvoreni u sukobima u više pravaca i oslanjali se na upotrebu oružja - i veštine operativaca- za postizanje pobede.

Tokom aktivne faze sukoba jedinice LNA otkrile su i iskoristile veliku ranjivost u odbrani snaga GNA, naime njihovu nesposobnost da obezbede vazdušnu pokrivenost. Kada su se borci LNA kretali prema Tripoliju, GNA je bio primoran da zatraži pomoć od Turske. Ankara je brzo reagovala i odmah je pružila GNA-u bespilotne letelice "Bajraktar ​​TB2", kao i turske vojne operativce.

Ubrzo nakon toga, snage Kalife Haftara obustavile su ofanzivu zbog gubitaka koje su naneli turski dronovi uprkos tome što je LNA posedovala sistem PVO, uključujući savremeni Pancir S-1 (SA-22 po NATO klasifikaciji) koji su navodno isporučili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Mediji lojalni Turskoj i GNA iskoristili su da proglase "trijumf" turskih dronova nad naoružanjem ruske proizvodnje, navodeći kao dokaz uništavanje niza sistema "Pancir" u vazduhoplovnoj bazi Vatija.

Izgleda da je turska komanda performanse borbenih bespilotnih letelica ocenila uspešnim pošto su oni kasnije raspoređeni u Nagorno-Karabahu. Štaviše, vlada Ukrajine izrazila je želju za nabavku dodatnih "Bajraktar ​​TB2" za svoju vojsku.

Da li su bespilotne letelice "Bajraktar" ​​toliko efikasne kao što se navodi u medijima?

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, treba pogledati dostupne podatke. Turske bespilotne letelice zaista su uspele da onesposobe značajan broj sistema ruske proizvodnje: ovog maja je čak devet pancira uništeno za samo četiri dana.

Međutim, ovaj broj je više dokaz o intenzitetu sukoba, a ne nedostatku ruskog sistema PVO. Broj uništenih "Bajraktara" tokom 2020. godine je 47. Većinu turskih bespilotnih letelica oborili su - od strane "Pancira" - u oblastima Abu Grain, Sirt i Bani Valid, nešto što GNA i mediji koji su povezani sa Turskom ne žele spomenuti.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)