RUSI PODRŽALI HAFTAROVU OFANZIVU? Zaharova otkrila sve o "libijskom dosijeu", odgovorila na optužbe Zapada

Novosti online

24. 12. 2020. u 14:20

RUSIJA negira optužbe da je navodno podržala ofanzivu Libijske nacionalne armije koju predvodi Halifa Haftar na Tripoli 2019. godine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

РУСИ ПОДРЖАЛИ ХАФТАРОВУ ОФАНЗИВУ? Захарова открила све о либијском досијеу, одговорила на оптужбе Запада

Foto: EPA

- Od samog početka oružanog sukoba između istoka i zapada Libije, Rusija je bila aktivni učesnik u međunarodnim naporima za njegovo rešavanje i čini to na različitim međunarodnim platformama. Mi razgovaramo sa svim libijskim stranama, pozivamo ih da zaustave bratoubilački rat. Odbacujemo insinuacije da je naša zemlja navodno podržala ofanzivu Libijske nacionalne armije na Tripoli 2019. godine - istakla je Zaharova na redovnom brifingu.

Zaharova je time reagovala na kritike Sjedinjenih Američkih Država na račun Rusije o „libijskom dosijeu“, dodavši da je Vašington „izvršio otvorenu oružanu agresiju“ na ovu arapsku zemlju. Portparolka je primetila da su se posle ovih događaja „same Sjedinjene Američke Države na duže vreme povukle iz rešavanja krize koja je nastala njihovom krivicom“.

Arhiva Novosti

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije, pod komandom maršala Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku. Vladu nacionalnog sporzuma podržavaju Turska i Katar, a Libijsku nacionalnu armiju – Egipat i UAE. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavljivalo je da bi cilj napora u Libiji trebalo da bude obnavljanje suvereniteta i državnosti zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije