"MNOGI ŽELE DA ODU" Ono što se dešava u Rusiji proganja Putina, a jedan deo zemlje postao je simbol propadanja

Novosti online

13. 12. 2020. u 10:15

MARIJA Ivanko je odlučila da će imati samo jedno dete mnogo pre nego što je rudnik u kome radi pao pod stečaj, a pandemija virusa korona izazvala je još veću nesigurnost.

МНОГИ ЖЕЛЕ ДА ОДУ Оно што се дешава у Русији прогања Путина, а један део земље постао је симбол пропадања

Foto AP

I Jevgenija Petrova, koja takođe radi u rudniku uglja u okolini Kemerova, u Sibiru, svesno se odlučila za samo jedno dete, a isto kaže i Jelena Ponkratova, lokalna novinarka, koje ima 25-godišnju ćerku.

Natalitet u Rusiji stagnira, broj stanovnika opada, a pandemija je samo pogoršala situaciju. Predsednik Vladimir Putin izjavio je da ga taj problem "proganja" pa mu je jedan od prioriteta unutrašnje politike da do 2024. stimuliše Ruse da prošire porodice.

Sve manje stanovnika

Situacija u Kemerovu i stepskim oblastima u okolini, oko 4.000 kilometara od od Moskve, pokazuju s kakvim se preprekama suočava na tom putu.

Za poslednjih deset godina broj stanovnika u ovom regionu smanjio se za 100.000 i trenutno tu živi 2,6 miliona ljudi, pokazuju podaci ruskog statističkog zavoda Rosstat. Zbog zatvaranja granica za migrante i žrtava virusa korona, kojih trenutno ima više od 46.000, cela Rusija suočiće se s najvećim smanjenjem stanovništva posle 2006.

Prema projekcijama vlade, ove godine očekuje se smanjenje broja stanovnika za 353.500 ljudi. Nezavisni demograf Aleksej Rakša predviđa da će se broj stanovnika u Rusiji, koji trenutno iznosi 146,7 miliona, ove godine smanjiti čak za 700.000, odnosno skoro 0,5 odsto.

Industrija uglja u Kemerovu, koja je cvetala u doba Sovjetskog Saveza, sada je postala teret i simbol propadanja i oskudice.

- Kad bismo imali novca za izdržavanje dece, naravno da bi sve bilo drugačije, imali bismo više dece - kaže Marija Ivanko, koja namerava da ode iz Kemerova, jer je muž našao posao u rudniku u obližnjem Novosibirsku.

"Mnogi žele da odu"

Rudarska industrija je bila u krizi i pre nego što je izbila pandemija. Potražnja za ugljem je opala, pa je otpušten veliki broj rudara, koji po pravilu zarađuju manje od 400 dolara mesečno, oko polovinu prosečne plate u regionu. Oni koji su zadržali posao kažu da plate kasne i do tri meseca.

- Mnogi bi želeli da odu - kaže novinarka Jelena Ponkratova.

Prošlogodišnji demografski izveštaj UN ukazuje na “pesimistične” prognoze: do 2050. Broj stanovnika u Rusiji pašće na 124,6 miliona, a do 2100. na 83,7.

Godine 2007. uvedena je jednokratna pomoć porodicama od oko 6.000 dolara za drugo dete, ali mnogi Rusi smatraju da to nije dovoljno. Od ove godine, isti iznos se uplaćuje porodicama i za prvo dete.

Sergej Jevgenivič Baranov rođen je u septembru i redak je slučaj četvrtog deteta u porodici. Porodica ima pravo na “pomoć za majčinstvo”, ali kažu da im birokratija i nedoslednost zadaju glavobolje. Za troje dece dobili su jednokratnu pomoć od oko 7.800 dolara, a za četvrto dete su dobili samo 300 dolara. Osim toga, trebalo je da dobiju parče zemlje kao nagradu za treće dete, ali ni posle četiri godine ništa nisu dobili, kaže za “Vašington post” Jelena Kalinčenko.

- Treba da platimo oko 500 dolara samo da bismo spremili papire, kakva je to onda pomoć? – pita se ona.

Sveži grobovi

Na groblju u Kemerovu samo jednog jutra osvanulo je 25 grobova s datumima smrti u septembru, oktobru i novembru. Zvanični ruski podaci pokazuju da je od virusa korona umrlo više od 46.000 ljudi, ali poređenja statističkih podataka ukazuju na to da je pravi broj znatno veći, kaže demograf Rakša. Seoska područja pretrpela su posebno velike gubitke, zbog nedostatka bolničkih kapaciteta i lekova.

Zbog velikog zagađenja, u Kemerovu je ionako umirao nesrazmerno veliki broj ljudi od raka i respiratornih bolesti. Stopa smrtnosti je među najvećima u Rusiji: prošle godine, iznosila je 14,6 na 1.000 ljudi, dok je stopa nataliteta iznosila devet na 1.000 stanovnika.

- Pitajte koga hoćete, svako ima nekog ko je umro od raka – kaže Maksim Uhatov, lokalni aktivista.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi