(ISPRAVKA) Australija nije odustala od svog cepiva zbog “otkrića” da prenosi HIV

Tanjug

11. 12. 2020. u 09:54

Korisnik Facebooka Safet Kurtović objavio je nepotpunu, a time i netočnu verziju događaja vezanih za testiranje australskog kandidata za vakcinu protiv Covida-19. Australija je zaustavila testiranje cjepiva čiji je stabilizator uzrokovao lažno pozitivne rezultate na HIV.

(ИСПРАВКА) Аустралија није одустала од свог цепива због “открића” да преноси ХИВ

Volonteri su prvi primili vakcinu koju su razvili "Astra Zeneka" i univerzitet u Oksfordu / Foto Tanjug-AP

Australija je prva zemlja koja zaustavlja program vakcinacije protiv Kovid-19 koji je koštao oko 750 miliona $, nakon što su otkrili da su oni koji su primili vakcinu pozitivni na virus HIV (SIDA), preneti putem vakcine.

Za početak, nije se radilo ni o australskom programu vakcinacije protiv Covida-19, niti su oni koji su primili vakcinu “pozitivni na virus HIV”, a kamoli na SIDA-u, bolest koju taj virus izaziva. Pretjeran je čak i trošak testiranja, barem što se tiče javnog ulaganja.

Problem čak nema veze s učinkovitošću cjepiva protiv Covida-19.

Testiranje cjepiva

Sveučilište u Queenslandu, naime, radilo je na izumu cjepiva protiv Covida-19 temeljem tehnologije koju su patentirali. To je istraživanje zaustavljeno u prvoj od tri kliničke faze ispitivanja. Razlog je sastojak koji se koristi za stabilizaciju cjepiva, a radi se o problemu koji je predviđen i priopćen sudionicima ispitivanja.

Naime, nakon primjene cjepiva zamijećeno je stvaranje antitijela usmjerenih na fragmente komponente za stabilizaciju, proteina gp41. Znalo se da postoji mogućnost đelomičnog imunološkog odgovora, “ali bilo je neočekivano da bi inducirane razine ometale određene testove na HIV”, izvijestila je biotehnološka kompanija CSL, koja je u suradnji sa Sveučilištem radila na izumu cjepiva.

Masovna primjena cjepiva upropastila bi uspostavljenu dijagnostiku HIV-a

“Ne postoji mogućnost da cjepivo izaziva infekciju, a rutinski kontrolni testovi potvrdili su da nije prisutan virus HIV-a”, dodaju.

Budući da je protein izazvao stvaranje antitijela nalik onima stvorenim infekcijom HIV-a, odustali su od daljnjeg istraživanja, jer se ne isplati. Naime, masovno cijepljenje takvom vakcinom tražilo bi ” značajne promjene u dobro uspostavljenim postupcima testiranja na HIV u zdravstvenim ustanovama”.

Ovi lažno pozitivni rezultati na antitijela HIV-a nipošto ne znače da je itko od sudionika testiranja došao u dodir s virusom ili da je izazvana bolest AIDS.

“Ne postoji sigurnosni problem”

Vlada pokrajine Queensland navodi i da su sudionici prve faze testiranja još uvijek pod monitoringom, budući da se ne zna koliko antitijela traju. No, prema dosadašnjim rezultatima, ne bi trebala trajati dugo.

“Ne postoji sigurnosni problem, a naknadni testovi potvrdili su lažno pozitivno očitovanje kod svih sudionika koji su pokazali pozitivan rezultat”, priopćili su.

Pokrajina je uložila 10 milijuna dolara u ovaj projekt, federalna vlada je doprinijela s 5 milijuna, a više od 10 uložili su razni donori. Plan je bio da australske vlasti otkupe 51 milijun doza, međutim ugovor je raskinut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)