STIŽE SPAS: Ruski lekari napravili lek protiv korone?

Novosti online

09. 12. 2020. u 21:29

RUSKI lekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19, a lek je ispitan u institutu Gamaleja, saopštava Ministarstvo zdravlja tog regiona.

СТИЖЕ СПАС: Руски лекари направили лек против короне?

Foto: Tanjug / AP

- Grupa lekara iz gradske klinike u Pjatigorsku napravila je lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19. Toksičnost i antivirusna aktivnost leka već je ispitana u Centru za kontrolu kvaliteta imunobioloških lekova Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Ministarstva zdravlja Rusije - navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, ispitivanja su dokazala da se pri dozi od 1 mg/ml virusno opterećenje smanjuje za 5,3 do 13 puta u poređenju sa kontrolnom grupom zaraženih ćelija na koje nije delovao lek.

Ističe se da je metod lečenja koji predlažu ruski lekari poznat kao "antisens terapija" i zasnovan je na blokiranju RNK virusa.

Kako se objašnjava, RNK u ljudskoj ćeliji uvek se sastoji od jednog lanca i za svaku njenu funkciju je neophodno da ona ostane jednolančana. Zbog toga je najjednostavniji način da se naruši njen rad dodavanje drugog lanca.

„- Što se tiče lečenja kovida 19, lekari iz Pjatigorska su odabrali neophodni antisens lanac za blokiranje RNK virusa SARS-CoV-2 - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da istraživačka grupa trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama i državnim fondovima rizičnog kapitala čija je delatnost povezana sa finansiranjem novih ruskih lekova, kako bi postojala mogućnost da se započne i faza pretkliničkih ispitivanja.

-Studija lekara iz Pjatigorska uliva nadu da će se nastati efikasan lek protiv kovida 19 - zaključuje se.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri