LIDER PRIDNJESTROVLJA SRUŠIO ZAPADNE SNOVE: Ruski mirovnjaci ostaju tu gde jesu

Novosti online

02. 12. 2020. u 08:18

LIDER nepriznatog Pridnjestrovlja Vadim Krasnoseljski izjavio je da Kišinjev ponovo pokušava da pokrene veštački problem „povlačenja trupa“ iz regiona.

ЛИДЕР ПРИДЊЕСТРОВЉА СРУШИО ЗАПАДНЕ СНОВЕ: Руски мировњаци остају ту где јесу

Foto: EPA

- Trenutno nema nikakvih pravnih osnova i preduslova za bilo kakvu izmenu aktuelnog formata mirovne operacije - rekao je lider u intervjuu za „Parlamentsku gazetu“.

Krasnoseljski smatra da se radi o politizovanim izjavama koje su usmerene na skretanje fokusa sa realnih tema u dijalogu između Kišinjeva i prestonice Pridnjestrovlja – Tiraspolja.

Prema njegovim rečima, u Pridnjestrovlju su navikli na gromoglasne izjave moldavskih političara koji se „ne opterećuju pokušajima da se udube u sadržaj ozbiljnih pitanja“. Krasnoseljski je pozvao Kišinjev da pokaže više odgovornosti i promišljenosti prilikom formulisanja svog stava.

Novoizabrana predsednica Moldavije Maja Sandu je na konferenciji za novinare u ponedeljak pozvala da se sa teritorije nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike povuče ruska vojska koja čuva skladišta oružja. Sandu je takođe navela da smatra neophodnim da se mirovne snage zamene civilnim posmatračima pod pokroviteljstvom OEBS-a. Ranije je Sandu izjavila da ne namerava da se sastane sa liderom Pridnjestrovlja Vadimom Krasnoseljskim.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)