URSULA FON DER LAJEN: Prvi vakcinisani građani u Evropi već pre kraja decembra ove godine

Tanjug

25. 11. 2020. u 10:59

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavljuje da će prvi građani Evrope biti vakcinisani protiv Kovid-19 već pre kraja decembra ove godine.

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Први вакцинисани грађани у Европи већ пре краја децембра ове године

Foto: Tanjug/AP

Lajen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da i pored "svetla na kraju tunela" ne sme biti brzog popuštanja mera uvedenih protiv širenja virusa.

- Situacija sa pandemijom i dalje ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, KOVID-19 je bio uzrok smrti broj 1 u EU prošle nedelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom, znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smemo ponavljati iste greške. Prebrzo i previše opuštanje rizikuje treći talas posle Božića - poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen naglašava da će ovaj Božić u EU biti drugačiji i tiši, ali da ima i dobrih vesti.

- Evropska komisija je do sada osigurala ugovore sa šest kompanija. Prvi evropski građani mogli bi se već vakcinisati pre kraja decembra. Napokon je svetlo na kraju tunela - kaže fon der Lajen.

Ona je pozvala zemlje članice da odmah pripreme logistiku za raspoređivanje miliona doza vakcina što podrazumeva milione špriceva, hladna skladišta, organizaciju centara za vakcinaciju i obuku osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024